Marti, 07 Iulie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

19 FEBRUARIE - SFINȚII APOSTOLI ARHIP, FILIMON ȘI SOȚIA SA, APFIA

Articol publicat Marti, 19 Februarie 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Calendar religios

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia, au trăit în vremea împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. Sfântul Filimon a fost convertit la creștinism de Sfântul Apostol Pavel și în casa lui se adunau creștinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soția lui Filimon, rânduia biserica din casă ei.

Când păgânii din Colose au serbat-o pe zeița Artemida, Arhip, Filimon și Apfia au fost prinși în biserica de păgâni și au fost duși înaintea ighemonului Artocles. Arhip refuză să jertfească idolilor, fapt pentru care va fi îngropat până la brâu și ucis cu pietre. Sfinții Filimon și Apfia fiind supuși la multe chinuri, s-au săvârșit mucenicește.

Tot în această zi, se face pomenirea cuvioasei maici Filoteia din Atena.

Sfânta Mucenița Filoteia s-a născut în Atena, în anul 1522, ca rod al rugăciunii părinților ei, Syriga și Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. După trei ani de căsătorie, soțul ei a murit iar ea a hotărât să intre în monahism.

A înființat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat. Aici îi va adăposti pe creștinii care nu au lepădat credința în Hristos și urmau a fi omorâți. Este bătută de turci și amenințată cu moartea, în cazul în care nu va renunța la credință în Hristos. 

În ajunul praznicului Sfântului Dionisie Areopagitul, este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie. Plângând de durere, surorile mănăstirii au luat trupul însângerat al sfintei mucenițe și l-au dus la Kalogreza, unde au făcut trecerea ei către cele veșnice la 19 februarie 1589.

Tot astăzi, se face pomenirea:
- Sfinților Mucenici Maxim;
- Teodot, Isihie și Asclepiodota;
- Sfântului Cuvios Conon;
- Sfântului Cuvios Ravula;
- Sfinților Cuviosi Mărturisitori Evghenie și Macarie;

Sursă: CrestinOrtodox.ro