Luni, 20 Mai 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.roAerul de la locul de muncă afectează randamentul angajaților

Articol publicat Marti, 05 Ianuarie 2016

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: damarque.com

Sursa foto: damarque.com
Sursa foto: damarque.com

Sursa foto: damarque.com

Cercetătorii americani au demonstrat, recent, ceea ce majoritatea angajaților știa deja: un randament scăzut la locul de muncă este asociat și cu aerul viciat din birou. Atunci când salariații simt că nu mai pot face față la serviciu, de vină este și aerul din încăperea unde își desfășoară activitatea.

Astfel, un studiu al cercetătorilor americani arată că aerul respirat la serviciu are efecte nefaste asupra funcțiilor cognitive din cauza marii concentrații de bioxid de carbon din spațiile închise. Eficiența se poate recâștiga printr-o gură de aer proaspăt.

Studiul apărut deja în revista Environmental Health Perspectives demonstrează că bioxidul de carbon emis de salariați rămâne în aer ca urmare a proastei aerisiri a locului. În cadrul acestei cercetori s-au studiat mediul profesional a 24 de persoane, timp de șase zile, cu program de lucru clasic, în intervalul orar 9.00 - 17.00.

Cum s-a desfășurat studiul Potrivit metronews.fr, citat de agerpres, voluntarii au fost expuși la trei niveluri de calitate a aerului interior. Primul a fost o cameră în care concentrația de bioxid de carbon a fost de 550 de părți pe milion (ppm). Potrivit clasificării standard, este un nivel mediu al calității aerului, la care sunt expuși salariații în cursul unei zile de muncă. În timp, poate duce la sindromul clădirii nesănătoase.

Al doilea a presupus o concentrație de CO2 de 945 ppm, care corespunde unei calități moderate a aerului. Între 600 și 1000 ppm pot apărea la copii simptome legate de astm. Este cantitatea la care sunt supuși copiii în timpul unei zile la școală. În literatura științifică se presupune că în acest caz există o alterare a performanței psihomotrice la adulți.

În al treilea mediu, concentrația de CO2 în aer a fost de 1400 ppm. Dincolo de pragul de 1000 ppm, calitatea aerului este considerată scăzută, lucru care poate provoca acidoză respiratorie - proasta eliminare a gazului carbonic ce rămâne în mare cantitate în sânge - la adulți după o expunere mai mare de 30 de minute.

La sfârșitul programului de lucru, participanții la studiu au fost supuși unui test care a avut ca scop evaluarea ansamblului capacităților cognitive folosite în activitatea de la locul de muncă, cum ar fi reacția la o situație de criză, căutarea și utilizarea informației.

Studiul a arătat că un mediu curat face ca salariații să fie mai eficienți. O încăpere bine aerisită, în care normele de mediu sunt respectate, duce la îmbunătățirea performanțelor la locul de muncă. Cercetătorii recomandă o scurtă ieșire la aer curat pentru o mai bună concentrare asupra sarcinilor de serviciu.