Joi, 18 Iulie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia

Articol publicat Luni, 22 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro

În fiecare an, pe data de 22 februarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Evghenia. Potrivit crestinortodox.ro, în vremea împăraților romani păgâni, au fost multe persecuții împotriva celor ce credeau în Hristos. Mulți creștini nu au fost îngropați, fiind lăsați pradă fiarelor și păsărilor. Alți martiri erau luați în taină de credincioșii rămași în viață, fiind înmormântați cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini.

Astfel, și în părțile Evgheniei, mai multe moaște de mucenici au stat acolo vreme îndelungată, neștiute de nimeni, până când au fost descoperite în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V). Printre aceste moaște se găseau și cele ale lui Andronic și ale Iuniei, pomeniți de Sfântul Apostol Pavel. Sfintele moaște au fost descoperite prin arătarea dumnezeiască ce s-a făcut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Împăratul bizantin Andronic al II-lea a clădit o biserică peste moaștele Sfântului Apostol Andronic.

Tot în ziua de 22 februarie, mai sunt pomeniți: Sfântul Cuvios Atanasie, Sfânta Antusa, împreună cu 12 slujitori, Sfântul Telesfor, episcopul Romei, Sfântul Mucenic Sinetos, Sfinții Cuvioși Talasie și Limneu, Sfântul Cuvios Varadat și Sfântul Vlasiu, episcopul Romei.

Sursa: crestinortodox.ro