Sambata, 15 Iunie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

DESPRE LEGENDA IEPURAȘULUI ȘI SIMBOLURILE PASCALE, CU SCRIITOAREA NICOLETA FOTĂU

“AM CURAJ” SAU CUM POVEȘTILE ÎȚI POT DEZVOLTA O MENTALITATE DE ÎNVINGĂTOR

O CARTE SCRISĂ CU UMOR ȘI UN STROP DE MAGIE, PENTRU COPII, PĂRINȚI ȘI BUNICI

Articol publicat Sambata, 24 Aprilie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, De vorbă cu ..., Culturale, Inedit magazin

SCRIITOAREA NICOLETA FOTĂU: “ÎI SFĂTUIESC PE PĂRINȚI SĂ OFERE CĂRȚI COPIILOR”

SCRIITOAREA NICOLETA FOTĂU: “ÎI SFĂTUIESC PE PĂRINȚI SĂ OFERE CĂRȚI COPIILOR”
SCRIITOAREA NICOLETA FOTĂU: “ÎI SFĂTUIESC PE PĂRINȚI SĂ OFERE CĂRȚI COPIILOR”

SCRIITOAREA NICOLETA FOTĂU: “ÎI SFĂTUIESC PE PĂRINȚI SĂ OFERE CĂRȚI COPIILOR”

E pandemie și e vacanță prelungită pentru cei mai mulți dintre prichindeii de grădiniță, dar și pentru școlarii care se plictisesc fiecare în casele lor, ale căror opțiuni preferate pentru a alunga monotonia acestor zile rămân, pe lângă scurtele plimbări în aer liber, desenele animate și jocurile online. Ca să treacă mai ușor peste momentele de izolare și de petrecut în casă, atât cei mici, cât și părinții sau bunicii au prilejul să descopere o autoare de cărți pentru copii pasionată, ale cărei povești pot ajuta întreaga familie să se bucure și să se destindă în compania unei lecturi captivante.

Cu puțin înainte de sfintele sărbători de Paști, scriitoarea Nicoleta Fotău ne propune una din cărțile sale magice, în care copiii pot afla legenda iepurașului și semnificația simbolurilor pascale. Este vorba despre cartea intitulată “Am curaj”, care se adresează copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani, având un text ușor de parcurs și un conținut care explică, motivează și responsabilizează. Cartea poate fi comandată exclusiv online pe site-ul https://povestipentrucopii.ro/ și poate fi un cadou minunat pentru cei mici, în preajma sărbătorilor de Paști. Scrisă cu umor și un strop de magie, cartea “Am curaj”, apărută la Editura Hoffman, captivează prin conținut și grafică deopotrivă, purtând amprenta unei autoare de cărți pentru copii buzoiene, extrem de talentată și inspirată maxim de universul celor mici, mai ales că ea însăși este mămica a doi copii năzdrăvani.

NICOLETA FOTĂU: ÎI SFĂTUIESC PE PĂRINȚI SĂ OFERE CĂRȚI COPIILOR”

“Pentru că este o vacanță prelungită și încă nu am depășit perioada pandemiei, îi sfătuiesc pe părinți să ofere cărți copiilor. În primul rând să citească ei pentru că puterea exemplului este foarte importantă. Să existe o oră de lectură în care fiecare membru al familiei citește. Poate chiar să discute noțiunile din cărți. Cei mici au nevoie să înțeleagă mai bine, iar de multe ori au întrebări pe care nu le pun. Ei au impresia că știu, dar înțeleg din păcate greșit anumite valori. Fără să insistăm în a încuraja lectura și dezvoltarea personală, nu îi pregătim cu adevărat pe cei mici pentru viață”, mărturisește autoarea.

Iată ce ne mai spune Nicoleta Fotău, un nume deja consacrat în spațiul cultural buzoian - și nu numai: “Cartea <Am curaj> explică simbolurile pascale pe înțelesul copiilor: Care este legenda iepurașului de Paști? De ce se sacrifică mielul? Ce simbolizează puiul de găină? De ce vopsim ouă? Cum se întâmpină această sărbătoare? Cu ajutorul unui iepuraș, care prinde viață în preajma Paștelui, Titi, personajul principal, învață două lecții importante: întotdeauna este bine să vezi lucrurile și din punctul de vedere al celorlalți, dar și cum să înveți să faci ceea ce îți place. Cartea "Am curaj" îi ajută, de asemenea, pe cei mici să își rezolve teama de întuneric și de fantome. Titi află că, uneori, ceea ce vedem nu este adevărata realitate și că frica este doar o emoție, pe care o putem controla. Cu umor și un strop de magie, Titi descoperă că fericirea poate aduce curaj. Povestea băiatului care credea că fericirea este o haină roșie îi va învăța pe cei mici să prețuiască ceea ce au”.

Totodată, Nicoleta ne dezvăluie și sursa de inspirație a acestui volum de povești: “Cartea este inspirată din problemele avute cu fiul meu, Antonio, care dezvoltase multe temeri în urma jocurilor online. Astfel am inclus în carte problema personajului Momo, care a reușit să sperie o mulțime de copii și să îi transforme în niște fricoși. Fiul meu ajunsese să nu mai meargă singur nici la baie, întocmai ca și personajul Titi. În acest personaj se vor regăsi mulți copii întrucât, la ora actuală, online-ul a ajuns să îi acapareze cu totul.

Copiii de azi vor să evolueze rapid, au o tendinţă extraordinară de a critica, vor totul deodată: acţiune, informaţie, ironie, vor personaje care dacă sunt prea blânde, nu le iau în seamă, iar dacă sunt prea dure, îi sperie. Ştiu atât de multe lucruri, pentru că au acces la atât de multă informaţie. Nu poţi să insişti prea mult descriind ceva, pentru că imediat ai pierdut cititorul. În text trebuie să dai câteva detalii pentru a-şi imagina personajul, dar e bine să laşi copilul să aibă propria viziune. Şi nu există o anumită reţetă, trebuie doar să aplecăm mai mult urechea la ceea ce vor copiii. Iar din experienţa mea cu ei, pot spune că îşi doresc să fie fericiţi, de aceea îmi doresc ca prin ceea ce scriu să îi învăţ cum să aibă o viaţă de succes. Au fost şi sunt şi azi o mulţime de poveşti cu personaje pozitive şi negative, cu scene frumoase şi altele pline de cruzime. Consider că generaţia actuală are nevoie de dezvoltare personală iar poveştile sunt un mod prin care ei îşi pot dezvolta o mentalitate de învingător. Cărţile mele vin în ajutorul copiilor, responsabilizându-i şi modelându-le comportamentul. Fiecare dintre ele tratează anumite valori, explică noţiuni poate insuficient înţelese sau chiar înţelese greşit de către copii. Încerc să îi învăţ pe cei mici să se iubească pe ei înşişi, să îi aprecieze pe cei din jur şi să încerce să caute partea bună în fiecare. Îi învăţ despre respect, răbdare, voinţă, dorinţă, perseverenţă, prietenie, dar şi despre lene, avariţie, hărţuire, răutate, superficialitate. Fiecare carte tratează anumite teme şi cei mici pot găsi exemple concrete, uneori chiar descoperă o paralelă făcută între cineva cu un comportament pozitiv şi altcineva care manifestă un comportament negativ, consecinţe în timp, modul în care sunt percepuţi în societate etc. Îmi doresc ca prin tot ceea ce pun în gura personajelor să ajung la cei mici, să îi fac să înţeleagă cât de important este să aibă o atitudine corectă, să fie încrezători, optimişti, orientaţi spre găsirea de soluţii.

“ÎNVĂȚ DIN GREȘELI” ȘI DEVIN UN ADULT DE SUCCES

În ultima mea carte „Învăţ din greşeli“ le vorbesc despre oportunităţi, despre cât de important este să vedem cu adevărat lucrurile prin prisma corectă şi despre cum anumite întâmplări aparent nefericite ne pot deschide uşi nebănuite. Indiferent ce carte ar deschide copilul, va învăţa cu siguranţă lucruri pe care nu le cunoaşte. Iar dacă va citi întreaga colecţie, va fi ca şi cum a parcurs un curs de dezvoltare personală. Va fi cu siguranţă un viitor adult de succes, cu o mare iubire pentru oameni, cu un respect deosebit pentru familie, pentru care orice obstacol sau cădere va fi doar o treaptă pentru a ajunge să-şi împlinească un mare vis”.

“Am curaj” beneficiază deja de recenzii favorabile din partea criticilor, dar se bucură mai ales de aprecierea publicului din toată țara, drept urmare, nu ar trebui să lipsească din nicio casă unde se pune accentul pe educația celor mici și prin lectură. Spor la citit!