Marti, 07 Iulie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

AVERTISMENT DE CĂLĂTORIE MAE: COD PORTOCALIU DE CANICULĂ ÎN SERBIA ȘI CROAȚIA!

Articol publicat Vineri, 09 August 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Infoghid turistic

MAE îi avertizează pe românii care se află sau călătoresc în Croaţia că, în perioada 9-11 august, în majoritatea regiunilor ţării va fi caniculă, cu temperaturi ce vor depăşi 32 grade Celsius. Este cod portocaliu de caniculă emis pentru sâmbătă în regiunile Rijeka, Split şi Dubrovnik.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, în perioada 9 - 11 august 2019, în majoritatea regiunilor ţării se va simţi un nou val de caniculă, cu temperaturi ce vor depăşi nivelul 3 (peste 32 grade Celsius). Autorităţile croate au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil pentru sâmbătă, 10 august 2019, în regiunile Rijeka, Split şi Dubrovnik, şi un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb şi Knin. Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 şi să se hidrateze corespunzător”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis Mediafax. 

MAE recomandă ”consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional - https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă - http://www.ccaa.hr”, potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

De asemenea, ”cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 şi +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.rowww.meteoalarm.euwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

MAE avertizează românii care călătoresc în Serbia că până luni este cod portocaliu de caniculă

Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii care se află sau călătoresc în Serbia, în perioada 9-13 august, că a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru toată ţara cu temperaturi cuprinse între 34 şi 38 de grade Celsius.

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, pentru perioada 9 - 13 august 2019, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru întreg teritoriul ţării, fiind prognozate temperaturi ce se vor situa între 34 şi 38 de grade Celsius. Autorităţile sârbe avertizează cu privire la disconfortul termic, la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi la riscul apariţiei de incendii”, au transmis reprezentanţii MAE.

MAE recomandă ”consultarea paginilor Internet de specialitate http://www.hidmet.gov.rs/ciril/upozorenja/index.php, http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php, www.meteoalarm.rs şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/RS-Serbia.html, precum şi cele ale Automobil Clubului Sârb www.amss.org.rs, www.autozona.rs şi al administraţiei drumurilor http://www.putevi-srbije.rs”, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii ministerului informează că în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Serbia se pot apela numerele de urgenţă locale +38111192 (poliţia), +38111193 (pompierii) şi +38111194 (ambulanţa), precum şi +381111987 pentru asistenţă auto.