Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

BENEFICIILE UIMITOARE ALE GERMENILOR DE BROCCOLI. CUM ȘI DE CE AR TREBUI SĂ ÎI CONSUMAȚI?

Articol publicat Sambata, 20 Aprilie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

econat.ro

econat.ro

econat.ro

econat.ro
econat.ro

econat.ro

Considerați drept unul din cele mai valoroase super-alimente verzi, germenii de broccoli au demonstrat impresionante capacități antioxidante și chiar antitumorale, având o concentrație de nutrienți mult mai mare decât planta matură de broccoli.

CE SUNT GERMENII DE BROCCOLI?

Alimente vii, germenii de broccoli conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse toate elementele nutritive necesare plantelor.

Germenii trebuie consumați proaspeți, deoarece valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism (un singur germen are mai multă substanță activă decât planta matură), au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.

Atât semințele germinate, cât și lăstarii se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate. Germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, ajută la prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.

Mai mult, atât germenii, cât și lăstarii stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor  din semințe crește odată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților și ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.

Recomandarea 101stiri.ro pentru procurarea unor produse bio de calitate superioară este magazinul online econat.ro. 

VALORI NUTRIȚIONALE

Iată care sunt valorile nutriționale pentru 115 grame de germeni de broccoli, potrivit http://eatdrinkpaleo.com.au:

 • 35 de calorii

 • 5 grame de carbohidrați

 • 2 grame de proteine

 • 0,5 grame

 • 4 grame fibre

 • 54 miligrame de vitamina C

 • 90 micrograme vitamina A

 • 78 miligrame de calciu

 • 720 micrograme de fier

Cu atât de puține calorii, puteți beneficia de o cantitate importantă de vitamine.

GERMENII DE BROCCOLI ȘI SULFORAFANUL

Germenii de broccoli conțin și sulforafan, un compus extrem de valoros. Sulforafanul este un fitonutrient care aparține unui grup de substanțe fitochimice numite izotiocianați. Ca și compus chimic, sulforafanul se găsește, de regulă, în legume crucifere, inclusiv conopidă, varză de Bruxelles, varză, ridiche, dar mai ales în broccoli și germeni de broccoli.

Sulforafanul stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva radicalilor liberi, împotriva substanţelor care deteriorează ADN-ul, precum şi împotriva inflamaţiei. Specialiștii în nutriție spun că o doză de câteva grame de germeni de broccolli poate fi suficientă pentru ridicarea nivelului de enzime protectoare ale organismului, fiind o soluţie eficientă la problemele digestive, inclusiv împotriva ulcerului și a cancerului stomacal: consumat zilnic, acest compus are efect distrugător asupra bacteriei Helicobacter pylori. 

CUM PUTEȚI CONSUMA GERMENII DE BROCCOLI?

Germenii de broccoli sunt foarte ușor de consumat și de inclus în dieta dvs. De menționat este faptul că puteți profita din plin de valoarea nutrițională a acestora dacă țineți cont de faptul că germenii trebuie mestecați, pasați, zdrobiți cât mai bine, astfel încât să vă bucurați la maximum de nutrienții pe care îi conțin.

Iată care sunt recomandările noastre:

 • Amestecați-i și pasați-i într-un smoothie delicios. Dacă aveți un blender de mare viteză, veți putea să eliberați cu ușurință toate calitățile nutriționale ale acestor super-alimente într-un smoothie gustos, alături de alte fructe și legume;

 • Presărați-i în salate de tot felul, cu spanac și alte verdețuri;

 • Adăugați-i la sandwich-uri, hummus, guacamole și alte mâncăruri gătite în casă;

 • Presărați-i peste cartofii prăjiți sau în mâncărurile cu specific asiatic;

 • Dacă nu agreați aroma germenilor, puteți consuma și pulbere din semințe pe care o puteți presăra deasupra unei porții de broccoli gătit la aburi, în acest mod activându-se sulforafanul, despre ale cărui beneficii am amintit anterior.

DE UNDE PUTEȚI CUMPĂRA GERMENII DE BROCCOLI?

Germenii de broccoli, sub diferite forme,  pulbere sau semințe pentru germinat se pot procura, în general, de la magazinele naturiste, inclusiv cele online. Recomandarea 101stiri.ro pentru produse organice de calitate certificată este magazinul online econat.ro, de unde vă puteți procura, printre altele, Broccoli Calabrese Semințe Pentru GerminatBroccoli Pulbere Liofilizată Bioactivă, Broccoli Pulbere Bio, în diferite gramaje.

De menționat este faptul că puteți cultiva mugurii de broccoli și acasă, fiind o variantă simplă și economică.