Luni, 29 Noiembrie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CARE ESTE ADEVĂRATUL MOTIV AL DEMITERII LUI ANDRONESCU: DECLARAȚIILE ÎN CAZUL CARACAL SAU PRESIUNEA HOTELIERILOR LEGATĂ DE ÎNCEPEREA ANULUI ȘCOLAR?

Articol publicat Vineri, 02 August 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație, Actualitate, Culturale

După cum am aflat cu toții în urmă cu câteva ore, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a fost demisă de premierul Viorica Dăncilă, vineri, 2 august 2019, pentru declarațiile „profund greșite” date în cazul Caracal. Cu siguranță că vestea nu a întristat pe foarte multă lume, ba dimpotrivă...

Interimatul la Ministerul Educației va fi asigurat, cel mai probabil, de către Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii, conform zvonurilor vehiculate până la această oră. 

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat joi seară, într-o emisiune la Antena 3, că ea a „învăţat de acasă să nu se urce cu străini în maşină”, referindu-se la cazul Alexandrei, fata de 15 ani răpită şi sechestrată după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”.

"Abramburica" de la Educație a fost demisă chiar pe... Facebook, anunțul Vioricăi Dăncilă fiind făcut pe cunoscuta rețea de socializare. Iată care este mesajul premierului: „Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcția de Ministru al Educației pentru declarațiile profund greșite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmații care arată lipsă de înțelegere – punctual, a cazului de la Caracal și, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz și trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziția Guvernului și care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc. Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal”.

Pe de altă parte, însă, unele voci susțin că motivul adevărat al demiterii lui Andronescu de la Educație ar avea legătură, de fapt, cu hotelierii de pe litoral care ar fi pus presiune pe Viorica Dăncilă în ceea ce privește modificarea datei de începere a anului școlar. În primăvara acestui an, la nivelul Ministerului Educației s-a decis ca anul școlar să înceapă pe 10 septembrie, mai devreme cu o săptămână decât era până acum. Întrucât scurtarea vacanței elevilor le afectează afacerile, hotelierii au făcut presiuni și ar fi intervenit pe lângă premierul Viorica Dăncilă ca anul școlar să înceapă la data de 15 septembrie, la fel ca până acum. Zilele trecute, premierul i-a cerut ministrului Ecaterina Andronescu prelungirea vacanței cu încă o săptămână, solicitare care s-a lovit însă de refuzul ministrului de la Educație. Gura târgului spune că acesta ar fi, de fapt, adevăratul motiv al demiterii Abramburicăi de la Educație.