Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Cum să nu rămâi nemăritată

Cele mai cunoscute superstiții despre căsătorie (I)

Articol publicat Joi, 07 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Miresica

Sursa foto: rockonphilly.com

Sursa foto: rockonphilly.com
Sursa foto: rockonphilly.com

Sursa foto: rockonphilly.com

Nunta este unul dintre marile evenimente care marchează viața unui om și este, din cele mai vechi timpuri, în topul subiectelor preferate de superstițioși. Așteptat cu nerăbdare de fetele nemăritate, momentul găsirii partenerului de viață, precum și cel al căsătoriei cu alesul inimii este învăluit în tot felul de credințe populare, care anunță, zic bătrânii, semnele prevestitoare ale unei nunți fericite sau sortite eșecului. Cu siguranță că cele mai multe miresici aflate încă în căutarea rochiei perfecte din marea zi sau aspirantele la acest statut vor găsi unele sfaturi utile sau, după caz, se vor amuza copios înainte de fericitul eveniment.

Cum știi că îți vei întâlni alesul în curând Se spune, în tradiția populară, că fata nemăritată care vrea să afle cum își va întâlni ursitul trebuie să asculte din ce direcție latră câinii și de acolo îi va veni viitorul soț.

Dacă își va pune pantofii sub pat timp de trei nopți consecutive, în cea de-a patra își va visa alesul.

Dacă primul om care intră în casa unei fete nemăritate, în prima zi a Anului Nou, este bărbat, aceasta are șanse să se mărite anul acela.

Dacă o fată prinde o gărgăriță și apoi o eliberează, direcția în care va zbura indică de unde va veni viitorul ei soț.

Se mai spune că o fată care vede zburându-i deasupra capului, de Ziua Îndrăgostiților, un pescăruș, urmează să se căsătorească cu un marinar. Dacă este vrabie, se va mărita cu un om sărac, dar va fi fericită, iar dacă vede o pasăre galbenă, se va mărita cu un om bogat.

Atunci când o fată necăsătorită se împiedică și cade în genunchi, este semn că se va căsători în curând.

Cum să eviți să rămâi nemăritată Dacă o fată nemăritată stă în colțul mesei, nu se va mai căsători. La fel și dacă va mânca direct din cratiță. Cea care va scutura fața de masă după apusul soarelui va rămâne necăsătorită.

Se mai spune că, dacă o fată lasă să fie măturată peste picioare, va rămâne nemăritată toată viață. Semn rău și de singurătate este dacă o tânără a fost domnișoară de onoare de trei ori, riscând să rămână nemăritată. Semne de ghinion care arată că o fată va rămâne nemăritată mai sunt: spargerea oglinzii (nu se va mărita timp de șapte ani) și probarea rochiei sau a voalului de mireasă.

Daca mirele vede rochia de mireasa înainte de a intra in biserică, căsnicia va fi nefericită.

Semne de bun augur Dacă un pahar/o farfurie se sparge în timpul petrecerii, căsnicia va fi fericită. Sunt semne bune în ziua nunții dacă mireasa vede un curcubeu, este vreme însorită, întâlnește o pisică neagră sau un coșar.

E bine ca voalul să fie împrumutat de la o altă mireasă. De asemenea, mireasa trebuie să poarte în ziua nunții ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat, ceva din aur și ceva albastru și atunci căsnicia ei va fi lungă și fericită.

După declararea căsătoriei, proaspăta mireasă aruncă în spatele ei buchetul de flori către femeile singure care participă la petrecere. Fata care va prinde buchetul se va mărita curând.

Miresele pot scrie pe pantof, înainte de nunta, numele prietenelor nemăritate, ca să „tragă bine piciorul".

Dacă părinții noului cuplu îi întâmpină cu pâine și sare, viața lor va fi fericită și îmbelșugată.

Mireasa trebuie să-l hrănească pe ginere de trei ori în timpul petrecerii și vor mânca împreună toată viața. Dacă îl va călca pe picior pe mire în timpul nunții, el va fi sub papucul ei toată viața.

Mirii trebuie să taie tortul miresei împreună și astfel, vor trăi în pace timp îndelungat.

Despre semnele de rău augur privind căsătoria vom vorbi în cea de-a doua parte a acestui material, care va fi publicat în data de 18 mai. (va urma)