Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CENTENAR ASTOR PIAZZOLLA - INVITAȚIE ÎN LUMEA TANGOULUI INSTRUMENTAL ȘI A DANSULUI ARGENTINIAN, LA MUZEUL DE ARTĂ CONSTANȚA

Articol publicat Marti, 14 Decembrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Constănțenii sunt invitați joi, 16 decembrie, de la ora 15.00, în sala “Nicolae Grigorescu” a Muzeului de Artă, la o călătorie muzicală în acorduri de pian solo și acordeon. Manifestarea cultural-artistică de la malul mării se desfășoară într-un moment important pentru lumea muzicală internațională, în 2021 celebrându-se 100 de ani de la nașterea virtuozului muzician argentinian, compozitor și instrumentist Astor Piazzolla.

Prezentat sub titulatura “Centenar Astor Piazzolla (1921-2021). Nuevo Tango și Dansul Argentinian pe scenele internaționale de muzică clasică. Transcripții muzicale pentru pian solo și acordeon”, evenimentul va avea intrarea liberă, în limita locurilor disponibile, fiind organizat de Facultatea de Arte a Universității “Ovidius” Constanța (UOC), prin Centrul de Cercetare Ştiinţifică și Creaţie artistică „Euxin”, în cadrul Festivalului „Seri de muzică, teatru și arte vizuale la Pontul Euxin” (22 noiembrie - 23 decembrie 2021).

Publicul de la malul mării interesat să facă o incursiune de neuitat în lumea Tangoului Instrumental și a Dansului Argentinian va putea audia lucrări semnate de Astor Piazzolla, care au avut succes pe scenele internaționale de muzică clasică. Compozițiile lui Piazzolla au revoluționat genurile latino - americane populare din cafenelele argentiniene, specifice formațiilor cu bandoneon (un instrument din familia acordeonului) sau ansamblurilor muzicale ori cu pian virtuoso, pentru scenă internațională clasică.

“O muzică deopotrivă clasicizantă, cât și jazzistică, cu un tipar ritmic original, scriitură liberă de tip improvizatoric, cu linii melodice înfocate sau pline de nostalgia unui trecut muzical pasional, niciodată uitat”, subliniază lect. univ. dr. și pianist - concertist Andreea Bratu, de la Facultatea de Arte a Universității “Ovidius”. Dealtfel, aceasta va interpreta la pian lucrările din programul concertului de la Muzeul de Artă, cu contribuția studenților M1 și M2 - programul de licență Muzică - Facultatea de Arte a UOC: Ștefan Năstase (pian), Andrei Lăcătuș (pian, acordeon), Cristian Mangoianu (pian), Xenia Bătrînu (pian), Radu Al. Paraschiv (acordeaon).

Constănțenii vor putea audia compoziții de Astor Piazzolla, dar și lucrări pentru pian de Carlos Guastavino, Alberto Ginastera și Carlos Eleta Almaran (în transcripția lui Ioan Dobrinescu).