Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CINE SUNT DORIAN ȘI ANDREI, CEI DOI ARTIȘTI CARE FAC SENZAȚIE ÎN EUROPA CU PROIECTUL SHOEBA?

Articol publicat Marti, 24 Septembrie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, De vorbă cu ..., Showbiz

Dorian și Andrei sunt doi tineri artiști pasionați de muzica dance, foarte talentați și cu mare priză deja la publicul internațional, pe care îi leagă o îndelungată prietenie, precum și o colaborare de succes, materializată într-un proiect muzical independent denumit Shoeba. Deși trăiesc de ani buni în București, de unde au și reușit să “dea lovitura” pe plan muzical, iar în ultima vreme, sunt mai mult pe drumuri, având numeroase concerte și evenimente de promovare peste hotare, cei doi sunt puternic legați de Constanța.

Astfel, artistul și compozitorul Dorian s-a născut, a crescut și a studiat la malul mării, fiind absolvent al Colegiului Național “Mircea cel Bătrân”, iar ulterior, licențiat în Regie Film și TV, la București. Mai mult, despre Dorian se poate spune că a trăit cu… muzica în casă, fiind fiul unei apreciate soprane și beneficiind, desigur, de sfaturile, pregătirea și călăuzirea mamei sale, precum și de o educație artistică deosebită, așa cum mărturisește. Chiar dacă talentul muzical este o moștenire de familie, dorința lui Dorian a fost aceea de a reuși singur în muzică, fără a se face caz de renumele mamei sale, care este o artistă lirică recunoscută internațional, deci fără a da ocazie cârcotașilor în vreun fel sau altul și dovedind că este o persoană discretă și de bun simț. Și iată că succesul nu a întârziat să apară, Shoeba cucerind publicul din Belgia și alte țări europene.

Și producătorul Andrei, cealaltă jumătate a proiectului Shoeba, este legat de Constanța. Chiar dacă nu s-a născut aici, Andrei a devenit constănțean prin adopție, la un moment dat. “Și eu, și Andrei am plecat din Constanța. Eu sunt din Constanța, am crescut acolo, el e născut în Iași, dar a crescut și el în Constanța. Noi facem muzică de când suntem copii, a pornit ca o pasiune… În momentul în care am ajuns la București, amândoi am început să lucrăm un pic mai serios și la un moment dat, am intrat în muzică la modul profesionist, undeva prin 2012-2013. De atunci am lucrat tot timpul, împreună”, a declarat Dorian pentru 101stiri.ro.

Reamintim că, recent, SHOEBA, proiect muzical românesc independent, lansat internațional, a câștigat discul de aur în Belgia cu prima sa piesă, “Signals”, pentru performanța de a fi depășit peste 15 000 de unități înregistrate pe platforme de streaming precum Spotify, Apple music, Google Play sau Deezer.

Lansată sub celebrul label de muzică dance la nivel mondial, Spinnin’ Records, piesa “Signals” este făcută de băieții de la SHOEBA în colaborare cu Todiefor și Romeo Elvis, doi artiști importanți din Belgia și este deja difuzată de cele mai mari radiouri din Europa precum BBC One sau NRJ. Cu aproape 4 milioane de vizualizări pe YouTube, videoclipul piesei “Signals”, primul single lansat de SHOEBA, a fost filmat în Paris.

“Nu am pornit cu gândul acesta (n.r. că trebuie să avem neapărat succes), adică orice artist își dorește să aibă succes în vreun fel sau altul, dar am făcut piesa din plăcere, a fost foarte bine primită de cei din străinătate și uite așa am ajuns aici”, a spus Andrei, la Radio3Net.

Referitor la Dorian, artist și compozitor care colaborează cu HaHaHa Production și Smiley, amintim că în 2014 a lansat single-ul de succes “Mare albastră”, cu un refren inspirat dintr-o piesă românească mai veche, ca un omagiu adus orașului sau natal. A mai avut colaborări cu artiști precum Feli, Sore, Andra, Alexandra Stan, cea mai recentă fiind, în calitate dublă de cântăreț și compozitor, cu Smiley pentru piesă “Aprinde scânteia”. 

CUM S-A NĂSCUT PIESA PE CARE DORIAN O CÂNTĂ CU PATOS, DESPRE ROMÂNII DIN DIASPORA

În 2018, Dorian a demarat și un proiect muzical manifest, cu o componentă socială puternică, proiect în cadrul căruia a lansat deja piesele “La mine în țară” despre plecările masive ale tinerilor în străinătate și “Chip cioplit” despre păcatele preoțimii românești. Iată ce a declarat artistul constănțean la Radio3Net, zilele trecute, cu privire la piesa pe care o cântă cu patos despre românii plecați din țară: “Ideea e că piesa a fost inspirată de multe drumuri de-ale mele, multe au fost și cu Shoeba, când a trebuit să plecăm, când am avut sesiuni de înregistrări și de promovare în afara țării, multe au fost când am avut concerte alături de Smiley, când am fost la diferite comunități de români din diaspora să cântăm și am cunoscut foarte persoane și am cules, practic, această stare care m-a făcut să scriu piesa “La mine în țară”. Am încercat să mă pun în locul oamenilor care sunt plecați și care au acest “of” de a se întoarce în țară. De acolo a pornit toată melodia”.

CE ÎNSEAMNĂ SHOEBA?

“Pentru că facem muzică dance, pozitivă, ne-am gândit la combinația de shoes (n.r. engl. pantofi) și bani, așa am ajuns la Shoeba. Mi se pare un nume inedit. Suntem un proiect de muzică dance, modern, cu nuanțe de urban, cu nuanțe eclectice, în general vrem să facem muzică pentru club, pentru festivaluri. E o muzică ce te binedispune, care îți dă o anumită energie, care poate fi ascultată oriunde, și la sală, și pe stradă”, explică Dorian.

EVOLUȚIE FULMINANTĂ PE PIAȚA MUZICALĂ INTERNAȚIONALĂ

Dorian și Andrei au în continuare multe planuri legate de Shoeba, continuând tot pe filiera internațională. Cei doi au dezvăluit că au deja pregătite câteva piese noi și speră că se vor bucura de cel puțin același succes, mai ales că prima colaborare cu Spinnin’ Records a dus la câștigarea Discului de Aur în Belgia și difuzări la posturile de radio din Europa.