Luni, 17 Februarie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7505 $ 4.3479
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CONFERINȚA REGIONALĂ A MĂRII NEGRE ÎN DOMENIUL SECURITĂȚII CIBERNETICE, DIN NOU LA CONSTANȚA

Articol publicat Miercuri, 15 Mai 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate

Asigurarea Securității Cibernetice A Rețelelor Informatice În Domeniul Maritim-Portuar – Între Constientizare Și Obligatie Legală

Universitatea Maritimă Constanța (UMC) găzduiește în perioada 16 -18 mai 2019, între orele 9.00 și 18.00, cea de a III-a ediție a Conferinței Regionale de Securitate Cibernetică în Domeniul Maritim la Marea Neagră - "The Black Sea Maritime Cyber Security Conference" -, la sediul din str. Mircea cel Bătrân nr. 104.

Evenimentul se înscrie în eforturile de conștientizare asupra riscurilor de securitate cibernetică pe diverse sectoare de activitate, pe care UMC, împreună cu ong-ul Inomar Cluster și alți parteneri sau agenții guvernamentale în domeniu, le face în mod susținut în ultimii trei ani, ca urmare a unor evenimente majore în industria maritmă și portuară.

Pe lângă componenta de conștientizare asupra riscurilor de securitate cibernetică, în cadrul conferinței vor fi derulate o serie de demonstrații practice privind modul în care au loc atacurile cibernetice atât în industrie, mediile corporatiste, financia-bancare cât și la nivelul utilizatorilor individuali de retele informatice, calculatoare personale și smartphone-uri.

Prezența în cadrul conferinței este una notabilă  și valoroasă pentru orașul Constanța. Personalități din managementul unor organizații internaționale relevante și-au anunțat prezența: International Maritime Organization (IMO), Baltic and International Maritime Council (BIMCO), Lloyds Register, European Union for Information Security Agency (ENISA) – promotor al directivei europene NIS, dar și reprezentanți ai unor agenții naționale și companii private în domeniu, precum CERTSIGN, IBM, GEMINI SOLUTIONS, ARECS sau TID GROUP.

Vor fi puse în dezbatere multe subiecte de actualitate în domeniul securității IT, al ingineriei sociale și rolul factorului uman în atacurile cibernetice, securitatea serviciilor esențiale sau a infrastructurilor critice. Evenimentul va reuni deopotriva, operatori maritimi-portuari, furnizori de soluții de securitate, instituții publice relevante, autorități de reglementare și mediul academic, intr-un dialog care se dorește continuat și în afara acestui eveniment.

Stanică Enache, președintele Asociației Inomar Cluster, partener principal în organizarea conferinței, subliniază: „Este vremea alianțelor public-privat-societate civilă, singura formulă de acțiune eficientă atât în dezvoltarea unei regiuni strategice precum Dobrogea, dar și pentru identificarea celor mai cuprinzătoare și bine informate abordări în diverse domenii precum securitatea rețelelor informatice sau securitatea cibernetică”.

Acest principiu este reluat atat în Directiva Europeană NIS, cât și în legea 362/2018, care prevede măsuri obligatorii de monitorizare, raportare și în general de prevenire în domeniul rețelelor informatice, la nivelul operatorilor de servicii esențiale la nivelul Uniunii Europene.