Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CONSTĂNȚENII SUNT ÎMBIAȚI CU BUNĂTĂȚI DE TOAMNĂ ATESTATE TRADIȚIONAL, LA TÂRGUL NAȚIONAL DE LA AQUA MAGIC

Articol publicat Sambata, 28 Septembrie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Experiențe dobrogene

Constănțenii, dar și turiștii care se mai află în această perioadă, pe litoral, au ocazia să își umple cămările cu alimente sănătoase și produse atestat tradițional, în cadrul Târgului Naţional de Produse Tradiţionale, care se desfășoară la Aqua Magic Mamaia, între 27 și 29 septembrie 2019. Ajuns deja la cea de-a III-a ediție, târgul tinde să devină o tradiție la Constanța, reunind numeroși producători autohtoni din cele mai diverse zone ale țării, care prezintă publicului spre vânzare, la standurile frumos amenajate în incinta parcului Aqua Magic, produse culinare delicioase și sănătoase. Târgul de anul acesta a căpătat amploare, atât prin prisma numărului participanților, cât și a ineditelor evenimente puse la cale de către organizatori și menite să încânte publicul interesat deopotrivă de hrana tradițională specifică Dobrogei și diferitelor regiuni ale țării, dar și de tradițiile aferente, reflectate în dansuri și muzică.

Târgul care se află în plină desfășurare este organizat cu sprijinul Inomar Cluster, Aqua Magic, al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, Asociației Țăranii Dobrogeni, AgroTransilvania Cluster, precum și al Asociaţiei Poiana lui Ovidiu

După deschiderea oficială de vineri, 27 septembrie 2019, care a fost un succes, târgul continuă sâmbătă și duminică, în intervalul orar  10.00-19.00.

CE PUTEȚI GĂSI LA EDIȚIA DIN ACEST AN A TÂRGULUI?

„Sănătate în bucate, tradiție și ospitalitate!” este deviza sub care se desfășoară târgul, anunță Laura Stroe, organizatorul evenimentului.

Iată ce puteți cumpăra de la târgul găzduit de Aqua Magic: brânzeturi tradiționale dintre care nu putea lipsi brânza de capră de la Stejaru - un nou produs atestat tradițional, realizat de oameni simpli și muncitori, pâine de casă, miere, plăcinte, gemuri, zacuscă, piperchi, cozonaci, băuturi alcoolice tradiționale, preparate tradiționale din carne, din bucătăria românească, tătărească sau rromă, pește, fructe și legume, dar și obiecte meșteșugărești.

Pe lângă produsele tradiționale prezentate pentru degustare și vânzare, în zilele de târg au loc și spectacole susţinute de reprezentanţi ai etniilor dobrogene, prezentări şi degustări de vinuri cu sommelier.
Iată și programul întregului eveniment, care se bucură de o participare numeroasă din partea publicului și a oficialităților.

  • Stănică Enache, președinte INOMAR Cluster: “Este târgul la care întâlnim cele mai multe produse tradiționale atestate. Ne bucurăm de prezența producătorilor locali și a meșteșugarilor care sunt, anul acesta, mai mulți decât anul trecut și credem că participarea va crește de la an la an”.

  • Bogdan Oancea, managerul Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România: “Încercăm să promovăm valorile gastronomice românești, să aducem la cunoștința publicului cât mai multe sortimente de produse tradiționale atestate. Au venit producători din toate colțurile țării, de la Sibiu, Bihor, Vrancea, Iași, din București, Prahova, cu produse diverse, de la pește, brânzeturi, gemuri, dulcețuri până la carne de Mangalița, toate produsele fiind atestate tradițional, alimente sănătoase, curate și gustoase”.

  • George Scupra, primarul orașului Ovidiu: “Încercăm să menținem tradiția, să sprijinim producătorii locali, chiar și prin acțiuni de genul acesta, la acest târg național. Suntem prezenți cu un stand, sunt producători de la Ovidiu și mai ales din Poiana. Eu cred că e un moment oportun pentru a veni weekend-ul acesta oamenii din Constanța să-și umple cămara cu zarzavaturile de toamnă, cu murături, cu tot ceea ce este necesar în cămara unei gospodine”.

Târgul Național de Produse Tradiționale își propune să ofere consumatorilor produse naturale, de calitate, iar producătorilor şi fermierilor locali și din țară oportunitatea de a le face cât mai cunoscute.

Din programul zilei de sâmbătă, 28 septembrie, au făcut parte o serie de momente inedite, atent pregătite de organizatori, printre care un atelier al deliciilor tătărești, de făcut… șuberec, o Experiență Dobrogeană însoțită de povești nomade, muzică și dansuri tradiționale tătărești.  

Un alt moment savuros din cadrul târgului este și "Yina aua, Dobrogea!", o lume cu povești de demult, învăluite în aromele mâncărurilor tradiționale ale aromânilor din Dobrogea, istoriei și culturii acestora. 

Duminică, 29 septembrie, de la ora 13.00, interpretul de muzică populară, Elvis Constantin, va închide spectacolul din cadrul Târgului Naţional de Produse Tradiționale.

La Târgul Național de Produse Tradiționale sunt prezente și cramele dobrogene „Măcin” și „Delta Dunării” cu must și vinuri alese, pe gustul fiecăruia.

Publicul de la malul mării este așteptat tot weekend-ul, la Târgul Național de Produse Tradiționale de la Aqua Magic.