Vineri, 19 Aprilie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CUM S-A SĂRBĂTORIT ZIUA IMNULUI NAȚIONAL LA CONSTANȚA ȘI ÎN ȚARĂ

Articol publicat Miercuri, 29 Iulie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație

Sursa foto: SMFN

Sursa foto: SMFN

Sursa foto: SMFN

Sursa foto: SMFN
Sursa foto: SMFN

Sursa foto: SMFN

Ziua Imnului Naţional a fost marcată, miercuri, 29 iulie 2020, cu ceremonii organizate de către autorităţile administrative în mai multe oraşe din ţară. Pe de altă parte, în contextul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, în alte zone ale țării s-a renunțat la organizarea unor astfel de evenimente.

CONSTANŢA

La malul mării, cu prilejul Zilei Imnului Naţional, marinarii militari au participat la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu din Garnizoana Constanţa, de către Comandamentul Flotei, unde Muzica Militară a Marinei Militare a interpretat imnurile naţionale ale României, de-a lungul istoriei sale, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

Potrivit sursei citate, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, a participat, miercuri, la ceremonia dedicată momentului omagial, care a avut loc Piaţa Tricolorului din Bucureşti.

''De asemenea, în unităţile militare ale Forţelor Navale s-au organizat scurte momente evocatoare, dedicate evenimentului, cu respectarea strictă a regulilor de distanţare fizică şi de prevenire a răspândirii şi infectării cu noul coronavirus SARS CoV-2'', se arată în comunicatul SMFN.

GORJ

Ziua Imnului National a fost marcată și în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale. Programul manifestării a debutat cu semnalul de trompeţi şi întâmpinarea oficialităţilor, urmate de un moment de rugă şi închinare pentru poporul român şi alocuţiunea privind semnificaţia evenimentului.

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea Imnului Naţional al României în interpretarea solistei Yasmine Polacek acompaniată de Fanfara Armonia.

BRAŞOV

Instituţia Prefectului Braşov a decis ca, în contextul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, să nu organizeze anul acesta tradiţionala ceremonie publică de Ziua Imnului Naţional. Într-un comunicat de presă, prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, a reiterat că Braşovul merită să fie cunoscut şi ca oraş al imnului naţional.

Potrivit sursei citate, povestea imnului, "nu lipsită de controverse", a început la Braşov, unde poetul şi revoluţionarul Andrei Mureşanu a scris şi a publicat, în numărul din 21 iunie 1848 al revistei "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", supliment al Gazetei de Transilvania, poezia "Răsunet".

Textul a fost pus pe note şi a fost cântat pentru prima dată - conform mai multor cercetători - tot la Braşov, în Şchei, şi nu pe 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, cum s-a acreditat.

SĂLAJ

Ziua Naţională a Imnului României a fost marcată, miercuri, la Zalău, printr-o ceremonie ce a inclus un scurt istoric al imnurilor României, începând cu cel de la 1848, până la imnul actual - "Deşteaptă-te române", precum şi fragmente audio ale acestora.

"Ziua Naţională a Imnului României reprezintă un bun prilej pentru a invoca istoria, care face parte din identitatea poporului nostru. În aceste momente de mare sărbătoare, vă invit, dragi sălăjeni să fim uniţi în jurul valorilor autentice româneşti. Imnul este amprenta demnităţii şi a respectului pe care le datorăm înaintaşilor noştri pentru libertatea dăruită nouă, prin sacrificii. Astăzi este vorba despre unitate, credinţă şi despre dragostea de ţară, pe care noi, românii le preţuim şi le cântăm de aproape două secole, în Imnul Naţional. La mulţi ani Imnului Naţional, la mulţi ani România", a declarat, în cadrul manifestării de miercuri, prefectul judeţului Sălaj, Marcel Virgil Ţurcaş.

Activităţile simbolice organizate cu prilejul Zilei Imnului Naţional s-au desfăşurat cu respectarea regulilor de distanţare fizică şi socială prevăzute în reglementările privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cauzate de noul coronavirus.