Duminica, 08 Decembrie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7505 $ 4.3479
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

CUM SE VA SĂRBĂTORI ZIUA MARINEI ROMÂNE LA CONSTANȚA, MANGALIA, TULCEA, BRĂILA, GALAȚI ȘI BUCUREȘTI?

Articol publicat Luni, 12 August 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române
Sursa foto: Fortele Navale Române

Sursa foto: Fortele Navale Române

Constănțenii, turiștii aflați pe litoral, în această perioadă, cât și locuitorii altor 5 orașe din țară - Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și București, se bucură, anul acesta, de o suită de evenimente speciale dedicate Zilei Marinei Române. Reunite sub titulatura Festivalul Mării, manifestările organizate de Statul Major al Forțelor Navale marchează ediția cu nr. 117 și se derulează în perioada 7-15 august.   

Așa cum se menționează pe site-ul Forțelor Navale, toate activitățile din acest an, desfășurate în Constanța, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și București, sunt dedicate navei-școală „Mircea”, „Ambasador onorific în serviciul României”, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Iată care este programul evenimentelor, până pe data de 15 august:  

La Constanța, luni, 12 august, în raionul maritim din fața Comandamentului Flotei, a avut loc, în intervalul orar 09.45-12.30, repetiția generală pentru Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 19”.

Miercuri, 14 august, orele 08.30-09.30, la Monumentul Eroilor Marinari de pe faleza Cazinoului din Constanța, marinarii militari vor organiza o ceremonie militară și religioasă.

Joi, 15 august, cu prilejul Zilei Marinei Române, în intervalul orar 9.45-12.30, publicul prezent pe faleza din Constanța va asista la cel mai mare exercițiu naval organizat în România. Acesta va fi urmat, până la ora 15.00, în Portul Turistic Tomis, de numeroase jocuri marinărești. Pe faleza din fața Comandamentului Flotei, între orele 20.00-21.00, vor răsuna acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale, după care seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 (Portul Constanța) – faleza Cazinoului – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piața Ovidiu și retur, până la Comandamentul Flotei, timp în care va avea loc și un spectacol inedit de lansare de lampioane de la bordul navelor militare ancorate în apropierea falezei.

La Mangalia, luni, 12 august, începând cu ora 09.45 până la ora 12.00, în Portul Turistic Mangalia, s-a desfășurat repetiția generală premergătoare Zilei Marinei Române. Seara, între orele 18.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert în Piața Republicii din municipiu.

Miercuri, 14 august, orele 08.30-09.30, la Monumentul Marinarului Erou, marinarii militari organizează o ceremonie militară și religioasă, iar de la ora 20.00 până la ora 21.00, este planificat un spectacol de muzică militară, susținut de formația muzicală a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, în Portul Turistic Mangalia.

Joi, 15 august, între orele 09.45-14.00, în Portul Turistic Mangalia, se desfășoară Exercițiul demonstrativ „Forțele Navale Române 19”, urmat de jocuri și concursuri marinărești, iar, de la ora 20.00, în Portul Turistic Mangalia, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazu” va susține un spectacol pentru cei prezenți. Retragerea cu torțe, executată, între orele 21.00-22.00, pe traseul Farul Genovez – faleză – Aleea Teilor – Primăria Municipiului Mangalia – Cercul Militar – Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”, va încheia seria momentelor aniversare.

La Tulcea, luni, 12 august, în intervalul orar 09.45-12.00, a fost programată repetiția generală, pe faleza Dunării, iar miercuri, 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor, în memoria eroilor marinari.

Joi, 15 august, orele 09.45-13.00, publicul din municipiul Tulcea va putea urmări Exercițiul Naval Întrunit „Forțele Navale Române 19”, la care vor participa structuri ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, ale Forțelor Aeriene Române, precum și structuri ale Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliție Județean, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și ale Serviciului Român de Informații. Demonstrațiile militare vor fi încheiate cu o paradă navală și cu tradiționalele jocuri și concursuri marinărești.

La Brăila, repetiția pentru Exercițiul Naval Întrunit „Forțele Navale Române 19” planificat joi, 15 august, între orele 09.00-13.00, s-a desfășurat luni, 12 august, începând cu ora 09.00, pe faleza Dunării.

La Galați, joi, 15 august, între orele 18.00-19.30, marinarii militari vor prezenta publicului gălățean exercițiul demonstrativ dedicat Zilei Marinei Române.

La București, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), zona debarcader, Forțele Navale Române organizează joi, 15 august, de la ora 08.45, o ceremonie militară și religioasă prilejuită de Ziua Marinei Române.