Vineri, 10 Aprilie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8103 $ 4.3389
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

DE CE ESTE BINE SĂ FOLOSIȚI UNTUL GHEE?

Articol publicat Vineri, 01 Martie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: organicauthority.com/ Comenzi unt ghee: econat.ro

Sursa foto: organicauthority.com/ Comenzi unt ghee: econat.ro

Comenzi unt ghee: econat.ro

Comenzi unt ghee: econat.ro

Comenzi: econat.ro

Comenzi: econat.ro
Sursa foto: organicauthority.com/ Comenzi unt ghee: econat.ro

Sursa foto: organicauthority.com/ Comenzi unt ghee: econat.ro

Untul ghee (se pronunță “ghi”), cunoscut și sub numele de unt clarificat și supranumit “aurul lichid”, este considerat de către nutriționiști un fel de super-grăsime dintr-o varietate de motive, nu în ultimul rând și datorită faptului că este paleo-prietenos și fără lactoză. În timp ce în țările europene a intrat relativ recent în tendințe și în preferințele culinare ale celor interesați de o nutriție sănătoasă, iată că, de fapt, acest derivat de unt are o istorie îndelungată în bucătăria și medicina asiatică, putând fi acel tip de grăsime care vă va schimba felul în care gătiți.  

Desigur, importantă este și sursa de unde vi-l procurați, untul ghee putând fi preparat și acasă, dar și cumpărat din magazinele de specialitate. Dacă doriți să vă bucurați de beneficiile unui produs 100% natural, 101stiri.ro vă recomandă magazinul online econat.ro.

CE ESTE UNTUL GHEE?

Un derivat de unt fără lactoză? Pare a fi prea... frumos pentru a fi adevărat, însă este real și sănătos 100%.

Ghee este un unt clarificat, care se obține prin fierberea untului normal până la separarea lipidelor de părțile solide (proteine, zaharuri). Produsul rezultat astfel are un gust intens, nuctat și o aromă bogată, precum și un profil nutrițional excelent. Fiind una dintre cele mai folosite grăsimi în medicina indiană și ayurvedică, untul ghee poate substitui cu succes uleiul și untul tradițional din orice rețetă, potrivit organicauthority.com.

Poate că în țara noastră este o noutate, dar în multe țări din Europa a început să apară pe rafturile magazinelor cu regularitate. În ceea ce privește întreg subcontinentul indian, iată că aici untul Ghee nu este deloc noutate, ci un produs cu o tradiție îndelungată, de peste 5.000 de ani, fiind fabricat în mod tradițional din lapte de vacă (sacru) și folosit în ceremonii religioase. De asemenea, de acum câteva mii de ani și până în zilele noastre, untul ghee este utilizat în mod obișnuit ca o grăsime de gătit, în special în bucătăria Punjabi - bucătăria regională servită în majoritatea restaurantelor indiene - unde se preferă uleiul pentru aroma sa bogată.

5 BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Ca produs secundar al untului, ghee este un tip de grăsime de gătit. Acestea fiind spuse, untul ghee, ca grăsime derivată din animale, poate fi una dintre cele mai bune opțiuni.

"Cu cât învățăm mai multe despre pericolele uleiurilor parțial hidrogenate, cu atât mai sănătoase arată aceste alternative", spune Rafael Avila, directorul de cercetare și dezvoltare al Nature's Plus.

În timp ce medicinei moderne i-a luat ceva timp pentru a prinde din urmă secretul privind adevăratele beneficii ale untului ghee, medicina tradițională ayurvedică prescrie de mult timp acest produs pentru probleme digestive, ulcere și pentru proprietățile naturale de vitalizare a produsului.

Acestea fiind spuse, este important să alegeți cu atenție sursa de unt ghee. După cum explică Christina Major de la Crystal Holistic Health, "În cazul animalelor crescute în mod natural, profilul de grăsime este sănătos. Există peste 30 de grăsimi diferite și când untul este clarificat în ghee, profilul de grăsime este aproape perfect pentru noi".

În cazul în care animalele nu sunt crescute în mod natural sau sănătoase, ca și în cazul untului tradițional, untul ghee concentrat poate avea chiar efectul opus, fiind nociv pentru sănătate.

1. Fără lactoză

Untul ghee este atât fără lactoză, cât și fără cazeină; ambele elemente ale untului sunt eliminate în timpul procesului de clarificare. Din acest motiv, untul ghee poate fi benefic și celor care nu pot consuma, de regulă,  produsele lactate. Fiți conștienți de faptul că acest lucru nu este valabil pentru toate persoanele care suferă de intoleranță la lactoză și consultați medicul înainte de a consuma, dacă aveți alergii sau sensibilitate la lactate.

2. Efect de alcalinizare ușoară

Untul ghee nu dezvoltă substanţe cancerigene prin încălzire, la gătit și are efect de alcalinizare uşoară, faţă de cel de aciditate produs de unt. De asemenea, favorizează digestia, contribuind la creșterea bacteriilor sănătoase în intestine și fiind indicat celor care suferă de colon iritabil.

3. Stimularea metabolismului

Untul ghee nu conţine grăsimi hidrogenate/trans, periculoase pentru starea de sănătate. Acest tip de grăsime conține acizi grași care sunt absorbiți direct în ficat și metabolizați ca energie. Studiile arată că atunci când untul tradițional se înlocuiește cu untul ghee, metabolismul crește, iar colesterolul rău scade.

4. Concentrație mare de CLA

O grăsime suplimentară care este prezentă în special în untul ghee este acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras care a fost asociat cu beneficii anticanceroase și pierderi în greutate.

5. Sursă de vitamine: K, A și E

Când este făcut din unt de calitate, ghee este, de asemenea, o importantă sursă de vitamine solubile in grăsimi, inclusiv vitaminele K, A și E. "Deoarece volumul este redus, concentrația acestor vitamine este crescută", explică Major, pentru organicauthority.com. "În plus, cu toate grăsimile sănătoase, co-nutrienții necesari pentru a ajuta la absorbție sunt chiar acolo cu vitaminele."

De asemenea, untul ghee este grăsimea ideală pentru prăjit la temperaturi înalte de 250°C, fără a elibera substanțe nocive. Poate fi folosit, totodată, ca și condiment, pe legumele sau friptura aburindă, poate fi adăugat în cafeaua de dimineață, pentru beneficii extraordinare asupra sănătății, este adjuvant în tratamentele pentru piele, ajută la vindecarea buzelor crăpate și uscate. Mai mult, untul ghee, care este asociat în mod tradițional cu întinerirea, în medicina ayurvedică, poate fi folosit și pentru masajul ayurvedic.

Încă o dată, vă reamintim că este deosebit de importantă sursa de procurare a untului ghee, iar pentru a vă bucura de beneficiile unui produs bio 100%, 101stiri.ro vă recomandă: econat.ro.