Marti, 18 Ianuarie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

DECESUL DANIELEI ȚURCANU-CARUȚIU A ÎNDOLIAT COMUNITATEA CULTURAL-ACADEMICĂ DIN CONSTANȚA

Articol publicat Vineri, 01 Octombrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Una dintre lucrările reprezentative ale Danielei Țurcanu-Caruțiu - Vama Veche

Una dintre lucrările reprezentative ale Danielei Țurcanu-Caruțiu - Vama Veche

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu
Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

Foto din arhiva Danielei Țurcanu-Caruțiu

UPDATE Familia Danielei Țurcanu-Caruțiu informează, pe pagina de facebook a regretatei artiste, că orarul funeraliilor este următorul: astăzi, sâmbătă, la ora 18:30, se citesc Stâlpii la Casa Mortuară Clares și mâine, duminică, la ora 11:30, vor avea loc slujbele de înhumare la Capela Cimitirului Central. “Vă mulțumim pentru apropierea sufletească, ca și pentru sensibilitatea gândurilor!...”, au transmis membrii familiei.

Început de octombrie fatidic, la malul mării. Vestea trecerii în neființă a prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu, din cadrul Facultății de Arte a Universității “Ovidius”, cercetător de valoare și renumit artist plastic, a șocat și îndurerat comunitatea cultural-academică din Constanța și din țară, dar și din străinătate, artista plastică fiind recunoscută și peste hotare datorită numeroaselor vernisaje, simpozioane, colocvii la care a participat.

În ceea ce mă privește, am aflat cu stupoare de faptul că Daniela Țurcanu-Caruțiu nu mai este printre noi. De doamna Țurcanu, cum îi ziceam, m-a legat o prietenie de două decenii, de când am început să lucrez la ziarul “Telegraf”. Am scris împreună multe articole pe teme de artă, referitoare la expozițiile pe care le-a vernisat și la care am participat, am fost împreună la Balcic, în excursii de documentare alături de studenții săi, de la Facultatea de Arte, pe care doamna Țurcanu îi îndruma cu multă dragoste și infinită dăruire și răbdare spre desăvârșirea actului educațional-creativ.

Am fost împreună la licitații de artă, am făcut analize pe piața de artă, am avut parte de cel mai bogat și interesant material documentar pe care și-l putea dori un jurnalist cultural. Am intrat în atelierul său de creație și am descoperit universul în care își petrecea majoritatea timpului, la universitate sau acasă. Erudită, frumoasă, plină de viață, putea vorbi ore în șir despre artă și artiști, mereu altceva și mereu captivant.

E un șoc, realmente, pentru mine să aflu că nu mai este și nu credeam că voi scrie despre prof. univ. dr. Daniela Țurcanu - Caruțiu la timpul trecut. Născută chiar pe 14 februarie, în anul 1968, nu avea decât 53 de ani! Era în plină forță creatoare, o vedeam crescându-și nepoțelul, pictând în micul atelier de acasă și bucurându-se de tot ceea ce viața trebuia să îi mai dăruiască… Mă uit la tabloul “Vama veche”, semnat Daniela Țurcanu, cadoul meu de nuntă pe care artista plastică m-a pus să îl aleg cu prilejul unei expoziții vernisate la ASE București, în noiembrie 2014. E pus la loc de cinste, în casă, o lucrare în paleta coloristică vie, inconfundabilă, a stilului Danielei, cu nuanțe tari de portocaliu și albastru. Mereu admirăm, noi, toată familia, de la cel mai mare la cel mai mic, adică băiețelul meu pasionat și el de pictură, creația Danielei Țurcanu, dar cum de nu i-am spus niciodată asta? Că pictura care îi poartă semnătura ne face diminețile mai frumoase, de câte ori o privim?!

Cred că orice aș scrie acum e prea puțin și e nedrept…să scriu deja la timpul trecut despre Daniela Țurcanu. A suferit și a trecut la cele veșnice discret, lăsându-ne înmărmuriți pe toți.

Îmi voi aminti cu drag și dor de articolele realizate împreună, de corespondența purtată, de sfaturile primite și de frumoasele note, impresii și fotografii pe care mi le trimitea valoroasa artistă plastică ori de câte ori mai participa la vreun eveniment cultural din Franța, Spania sau Belgia.

De ce oamenii valoroși se duc atât de repede? A trăit frumos, aproape de biserică și de Dumnezeu și s-a stins discret, lăsând o lume întreagă îndurerată. Adio, suflet frumos! Drum lin către îngeri! Dumnezeu să vă odihnească în pace! Sincere condoleanțe întregii familii!