Luni, 28 Septembrie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

DEGUSTARE DE BRÂNZETURI MARCA PICURARLU DE LA STEJARU, LA BĂCĂNIA CÂMPENEASCĂ

Articol publicat Joi, 27 August 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate

Constănțenii, dar și turiștii aflați pe litoral, în această perioadă, sunt așteptați vineri, 28 august 2020, să treacă pragul Băcăniei Câmpenești, situată în spatele Pieței Brotăcei, unde se va desfășura o degustare de brânzeturi marca Picurarlu de la Stejaru. Pe tot parcursul zilei, în intervalul orar 11.00 – 19.00, oaspeții vor putea degusta, în cadrul evenimentului organizat de Experiențe Dobrogene și denumit sugestiv “DEgustare cu stare”, bunătățile din ograda bijduvenilor din Stejaru, brânzeturi felurite, cu legume, cu semințe, cu chimen sau merișoare. Nu va lipsi, desigur, nici brânza de capre atestată anul trecut ca produs tradițional, dealtfel unica din Dobrogea noastră.

Referitor la acest eveniment, organizatorii menționează: “În Dobrogea nordică, la aproape 90 km de Constanța și la aprox. 60 km de Tulcea, se află satul Stejaru, reședință a comunei cu același nume, în care trăiește o importantă comunitate de aromâni. Printre ei, se află și familia picurarului Nicolae Migit. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu graiul aromânilor, picurar înseamnă păstor sau cioban, cuvânt asemănător cu arhaicul păcurar, întâlnit adesea în poveștile nemuritoare românești.Acum picurarul de la Stejaru crește peste 120 de căprițe din a căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative, iese o brânză albă și savuroasă și un iaurt consistent, mai bun decât orice alt produs cu acest nume promovat cu sume colosale de bani. Unul dintre sortimentele de brânză a primit atestate ca produse tradiționale.

Aceasta degustare, un festin al papilelor gustative, dublat de o călătorie simbolică la stâna picurarului de la Stejaru, intitulat simbolic „DEgustare cu stare“, face parte din proiectul „Experiențe Dobrogene“, prin care Inomar Cluster și-a propus să pună în valoare tradițiile și produsele locale promovând oameni și locuri, povești și bucate. Vă asteptăm la o degustare cu stare cu bucate aromate din stâna picurarlui de la Stejaru!”.