Luni, 20 Mai 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.roDepresia la copii, asociată cu sărăcia

Articol publicat Miercuri, 20 Ianuarie 2016

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: ipstickalley.com

Sursa foto: ipstickalley.com
Sursa foto: ipstickalley.com

Sursa foto: ipstickalley.com

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au demonstrat, într-un studiu recent, că există o conectivitate cerebrală alterată în cazul copiilor care cresc într-un mediu sărac. Oamenii de știință, citați de Neurosciencenews.com, au arătat că, în urma studiului care a presupus scanarea creierului a 105 copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, s-a descoperit că structurile-cheie din creier sunt conectate diferit la copiii săraci față de cei crescuți în medii mai înstărite. În special hipocampusul - o structură cerebrală deosebit de importantă pentru învățare, memorie și reglarea stresului - și amigdala - o arie corticală legată de stres și emoție - se conectează diferit la alte regiuni ale creierului la copiii săraci față de cei care provin din familii cu venituri mai mari.

Aceste conexiuni, vizualizate cu ajutorul scanării MRI, s-au dovedit mai slabe, în funcție de gradul de sărăcie la care a fost expus un copil. Astfel, cu cât mai săracă este familia în care crește copilul, cu atât mai probabil este ca hipocampusul și amigdala să se conecteze la alte structuri ale creierului într-un mod caracterizat de cercetători drept unul mai slab.

Copiii mai săraci, mult mai susceptibili de a prezenta simptome de depresie clinică În plus, potrivit cercetătorilor, copiii preșcolari mai săraci s-au dovedit cu mult mai susceptibili de a prezenta simptome de depresie clinică, atunci când au ajuns la vârsta școlarizării, decât cei proveniți din medii mai înstărite.

„Cercetările noastre anterioare au demonstrat că anatomia creierului poate arăta diferit la copiii săraci, în condițiile în care dimensiunea hipocampusului și amigdalei a apărut frecvent alterată la copiii crescuți în sărăcie", au declarat Deanna M. Barch, principala autoare a studiului și președintele Departamentului de Științe Psihologice și Cognitive din cadrul Universității Washington, și Gregory B. Couch, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină din cadrul aceleiași universități. Studiul a fost publicat online la 15 ianuarie în revista The American Journal of Psychiatry.