Duminica, 08 Decembrie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Eveniment organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

„DUPĂ UN VIS”… Concert instrumental cameral „APRÈS UN RÊVE”, dedicat Centenarului Gabriel Fauré și Zilei Internaționale a Muzicii

Articol publicat Vineri, 27 Septembrie 2024

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Seară magică pentru melomani, organizată la finele lunii septembrie, de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța! Publicul de la malul mării este invitat, luni, 30 septembrie 2024, ora 18.00, în sala de spectacole a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, la un eveniment muzical extraordinar, dedicat Centenarului Gabriel Fauré (1924-2024) și Zilei Internaționale a Muzicii (1 octombrie). Este vorba despre un Concert Instrumental de Muzică de Cameră „APRÈS UN RÊVE, in memoriam GABRIEL FAURÉ“, prin care sunt celebrați 100 de ani de creație muzicală semnată de prestigiosul compozitor francez Gabriel Fauré (1845-1924).

Protagoniștii evenimentului sunt soliști concertiști și instrumentiști apreciați de publicul din țară și străinătate, având la activ numeroase concerte și recitaluri susținute pe scena lirică românească sau internațională, precum: Andreea Bratu – pian, Ioana Crudu – vioară, Andreea Burghișan – oboi, Simion Crudu – violă, Magdalena Ghilescu – flaut și Viaceslav  Ghilescu - trompetă. De asemenea, amfitrioana evenimentului va fi îndrăgita actriță Ana-Maria Ștefan.

Intrarea publicului la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile!

Din program fac parte selecții din creația marelui compozitor francez Gabriel Fauré, organist pianist și profesor, ale cărui lecții de compoziție au influențat profund viitorii mari creatori ai secolului XX. Referitor la modul în care au rezonat cu repertoriul cameral francez (sau în general), ce le comunică, din punct de vedere artistic/ muzical, stilul compozitorului  Gabriel Fauré, cât și experiențele anterioare, iată ce au declarat artiștii pentru 101stiri.ro:

  • Andreea Bratu, pianist concertist:

 „În repertoriul meu pianistic, atât solistic, cât și cameral instrumental, muzica franceză a fost o constantă alegere, care de fiecare dată, s-a concretizat prin satisfacții personale, de ordin artistic, cât și  formativ. Nivelul de aprofundare până la detaliu, șlefuirea frazării urmând cele mai  insidioase preschimbări melodice și armonice sunt caracteristici care definesc studiul unui astfel de  program muzical”.

  • Magdalena Ghilescu, solist instrumentist, flaut:

„Primul contact a fost în copilărie cu limba franceză - o ador!  În perioada studenției, am  vizitat Franța - o iubesc!  Pentru mine, muzica franceză  este  muzica ce îți permite să visezi, să te simți liber!”.

  • Simion Crudu, solist instrumentist, violă:

„M-am bucurat foarte mult atunci când Simona Tănascu de la Radio România Muzical m-a rugat să aranjez suita „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saens, lucrare pe care am interpretat-o integral alături de Cvartetul  „Imperioso”  în cadrul emisiunilor Lecția Micului Meloman”.

  • Ioana Crudu, solist instrumentist, vioară:

„Aventura mea în lumea muzicii franceze a început în primul an de facultate, când am cântat  Concertul pentru vioară nr. 3 de Saint-Saens. Această experiență a fost un punct de cotitură pentru mine. Am început să studiez istoria și cultura muzicală franceză, iar interesul meu a crescut constant”.

  • Andreea Burghișan, solist instrumentist, oboi:

 „Am fost extrem de încântată atunci  când mi s-a propus să particip la acest concert instrumental deoarece, sinceră să fiu, nu aveam în palmares - ca și lucrări interpretate aparținând compozitorului Gabriel Fauré - alte lucrări în afara celor abordate în cadrul orchestrei  Teatrului National de Opera si Balet  „Oleg Danovski” Constanța”.

CINE SUNT PROTAGONIȘTII CONCERTULUI „APRÈS UN RÊVE

Ioana Crudu

A început studiul viorii sub îndrumarea prof. Igor Ciornei la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, apoi a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat vioara cu prof. univ. dr. Corina Bura. Cursurile de masterat le-a absolvit cu specializarea Muzică de Cameră sub îndrumarea prof. univ. dr. Verona Maier. A luat parte la cursurile de perfecționare în muzica de cameră cu cvartetul „Voces”, a participat la cursurile de măiestrie ale „Vacanțelor Muzicale” din Piatra Neamț sub îndrumarea lui Șerban Lupu și la cursurile din Lanciano, Italia cu violonistul Michelangelo Mazza.

În calitate de solist a cântat alături de Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău concertele pentru vioară de Haydn (nr. 4), Wieniawski (nr. 2) și Anotimpurile de Vivaldi, iar  în 2024 alături de Corul Madrigal a fost invitată în spectacolul Ritualuri. A mai susținut recitaluri și concerte în țară și în străinătate (Italia, Germania, Spania, Grecia, Japonia). A avut numeroase recitaluri camerale în cadrul stagiunii muzicale “Iosif Sava” a Fundației Culturale ACCUMM și a susținut concerte educative în cadrul Radiodifuziunii Române la emisiunea “Lecția Micului Meloman”. Este invitată cu regularitate să susțină recitaluri la Festivalul Internațional Independent de Film „Anonimul” de la Sfântu Gheorghe, Covasna. A făcut parte din proiectul „Opus Avantra” alături de care a înregistrat albume și susținut recitaluri în Tokyo și Milano. A mai avut colaborări cu Filarmonica “George Enescu” București, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica “Mihail Jora” Bacău, Filarmonica “Muntenia” Târgoviște, Filarmonica Giurgiu, Filarmonica Pitești. Din 2013 este artist instrumentist al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța.

Andreea Bratu

Pianista Andreea Bratu este licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin și clasa de muzică de cameră a prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu și a specializării bienale postuniversitare în Muzică de Cameră la Conservatorul ,,Giuseppe Verdi” din Milano, Italia. Desăvârşirea studiilor pianistice se concretizează prin frecventarea unor Masterclass-uri europene, conduse de: Evgheni Moguilevsky, Paul Badura-Skoda, Roberto Szidon, Helmuth Deutsch etc.

În prezent, este lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Arte, domeniul Muzică. Cariera sa concertistică se concretizează prin participări frecvente ca şi solist/ solist cameral la Festivaluri în ţară (Festivalul Internaţional ,,George Enescu”, ediția a XXV-a – O Istorie din Iubire, ediția a XXVI a- Generozitate prin Muzică; Festivalul Internațional de Muzică Nouă „Meridian”, ediția a XVII-a Atlas, Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului – Teatrul Național de Operă și Balet ,,Oleg Danovski’’ Constanţa, mai multe ediții ș.a.m.d.) şi în străinătate (,,Settimana Mozartiana di Terracina” Italia 2016, „GK Festival” – New York 2017 la Weill Recital – Carnegie Hall, Engelman Recital Hall – Baruch Performing Arts Center, USA, Festivalul Internațional „Vienna International Pianists” la Ehrbar Saal, Viena Austria ș.a.m.d.)

Pianista Andreea Bratu este profesor invitat pentru Masterclass de pian şi muzică de cameră în spațiul european (ex. la Conservatorio Santa Cecilia, Roma, la Milano ș.a.m.d.) și deține un Doctorat științific în Muzică obținut la U.N.M.B. în 2010. Este, de asemenea, autoare a unor publicații de specialitate apărute la Editura Muzicală din Bucureşti, Editura Artes din Iaşi. Membră a Alink-Argerich Foundation (Haga).

Simion Crudu

S-a născut în aprilie 1983, la Piatra Neamț. Studiile preuniversitare le-a urmat în Constanța la Liceul de Artă. În anii de studiu a fost laureat  al olimpiadelor naționale și a diferite concursuri internaționale, premii care i-au adus diplomele de merit și de excelență acordate de Ministerul Educației. În 2006 se licențiază la Universitatea Națională de Muzică București, secția violă, la clasa prof. univ. Valeriu Pitulac, iar studiile de masterat le continuă cu tema de disertație “Viola în creația lui Paul Hindemith”. Simion Crudu s-a perfecționat în domeniul muzicii camerale participând la cursuri de măiestrie cu membrii cvartetului „Belcea”, ai cvartetului „Voces” și ai grupului  cameral „SoNoRo”.  

Între anii 2003-2009 a făcut parte din cvartetul „Imperioso”, alături de care a susținut numeroase recitaluri, din care pot fi amintite reprezentații în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” și  în cadrul  Festivalului de Jazz de la Sibiu. În 2003 grupul cameral „Imperioso” a fost numit cvartetul oficial al Președinției Române. A cântat alături de soprana Sarah Brightman și a fost invitat cu regularitate la emisiuni educative muzicale coordonate de mari muzicieni și realizatori radio cunoscuți : „Aventura Sunetelor” cu compozitorul Dan Dediu (TVR) și „Lecția Micului Meloman” cu Simona Tănascu (la Radio România Muzical).  A activat în importante orchestre ale țării: 2004-2009 colaborator permanent al Filarmonicii „George Enescu” București; 2005-2008 colaborator permanent al Orchestrei de Cameră Radio; 2007-2008 colaborări cu Orchestra Națională Radio. În perioada 2009-2013 a cântat alături de cvartetul „Adagio Strings”. Din 2013, violistul Simion Crudu revine la Constanța unde dirijează orchestra Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, apoi din 2014 se alătură ca artist instrumentist, Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Magdalena Ghilescu

 Magdalena Ghilescu este absolventă a Liceului de Artă din Brașov și a Universității de Stat a Artelor din Chișinău (Republica Moldova) și  licențiată a Facultății de Artă Interpretativă, Compoziție și Muzicologie.  În prezent este coordonator și profesor de flaut al Catedrei de Suflători-Percuție de la Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria” din Constanța.  O prezență activă  în mediul preuniversitar vocațional regional, participă prin activitatea didactică cu elevii coordonați în diferite concursuri (olimpiadele județene și naționale de interpretare instrumentală) și în proiecte naționale și internaționale: Festivalul Internațional de Flaut “Black Sea Arts” de la Constanța (diferite ediții), la Stagiul Internațional  de Masterclass al instrumentelor de suflat din cadrul “Academia  Musica Krondstadt”  Brașov, ș.a.m.d.

Viaceslav Ghilescu

Viaceslav Ghilescu este absolvent al Universității de Stat a Artelor din Chișinău (Republica Moldova) și licențiat al Facultății de Artă Instrumentală, Compoziție și Muzicologie. În prezent, este artist instrumentist al partitei de trompetă în cadrul Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" din Constanța și profesor la Colegiul Național de Arte „Regina Maria" din Constanța.  Este membru de ansamblu cameral și solist instrumentist în cadrul proiectelor instituționale „Capodopere ale Muzicii Universale”, „Marea și Muzica” ș.a.m.d.   ale Stagiunilor de concert de Muzică de Cameră din cadrul TNOB „Oleg Danovski” Constanța.

Andreea Burghișan

Andreea Burghișan  își desfășoară activitatea ca artist instrumentist în Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și în același timp, este  profesor de oboi, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”.

După absolvirea Liceului de Artă din Constanța, a studiat Interpretare Instrumentală cu specializarea Oboi, sub îndrumarea  conf. univ. dr. Dorin Gliga la Universitatea „Transilvania” din Brașov și a continuat să se perfecționeze, participând la cursuri de măiestrie la Sighișoara cu Hans Elhorst din Elveția la Breaza și  alături de maestrul Dorin Gliga,  la Brașov.

 A susținut numeroase concerte camerale și recitaluri în orașe precum Constanța, Brașov, Târgu Mureș, Mediaș, Râmnicu Vâlcea, Sighișoara, Giurgiu  etc. Între anii 1998-1999, a fost prim-oboist al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea alături de care a avut ocazia să concerteze în Italia și Franța. Un moment deosebit în cariera sa a fost colaborarea cu Ansamblul de Oboi „Pavel Tornea”, înființat în Brașov în anul 1999, sub îndrumarea Maestrului Dorin Gliga. Cu „Pavel Tornea”, Andreea Burghișan a participat la recitaluri în țară, dar și în străinătate, inclusiv la Jyvaskyla în Finlanda și la Festivalul de Artă Medievală de la Sighișoara în anul 2000. Între 1999 și 2002, a făcut parte din cvintetul de suflători „Orpheus”, sub îndrumarea profesorului Godry Orban. Angajată a Operei și Filarmonicii „Marea Neagră” Constanța (2001-2004), Andreea Burghișan  a participat la numeroase turnee și spectacole atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv în Olanda și Belgia. De asemenea, a fost prezentă pe scena Constanței, atât ca artist instrumentist cât și în calitate de solist, în cadrul Filarmonicii „Marea Neagră”.

Începând cu anul 2022, Andreea Burghișan s-a alăturat  Orchestrei TNOB „Oleg Danovski” din Constanța, unde își aduce contribuția ca artist instrumentist la oboi și corn englez.

Așadar, artiștii se vor reuni pe scena constănțeană, luni, 30 septembrie 2024, cu începere de la ora 18:00, în sala de spectacole a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, pentru a le oferi iubitorilor muzicii de la malul mării o seară de vis. Programul muzical include compoziții celebre, semnate de Gabriel Fauré: Clair de Lune, op. 46 nr. 2 (1887); Le Papillon et la Fleur, op. 1 nr. 1 (1861); Au bord de l’eau, op. 8 nr. 1 (1875); Chanson d’ Amour, op. 27 nr. 1 (1882); Après un Rêve, op. 7 nr. 1 (1877); Berceuse, op. 16 (1879); Nocturne, op. 33 nr. 3 (1883); Vocalise – Ėtude (1906); Andante, op. 75 (1878); Sicilienne, op. 78 (1893); Romance, op.  28 (1877); Barcarolle, op. 26 nr. 1 (1880); Pavane, op. 50 (1887).