Luni, 09 Decembrie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7505 $ 4.3479
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

EXEMPLUL PERSONAL, O LECȚIE ALDE CARE CONTEAZĂ

Articol publicat Miercuri, 10 Aprilie 2019

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație

Echipa Filialei ALDE Constanța, cu peste 40 de membri și simpatizanți, a dedicat câteva ore, marți, 9 aprilie 2019, oamenilor înmormântați în “Cimitirul Eroilor” din localitatea Mircea Vodă, Constanța, căzuți în Primul Război Mondial, atât învingători, cât și învinși, peste 5000 la număr.

În acest cimitir  îşi dorm somnul de veci viteji care şi-au pierdut viaţa pe frontul din Dobrogea în Primul Război Mondial, aliaţi şi duşmani căzuţi pe același câmp de luptă.

Gabriel Daraban, președinte al Organizației Municipale ALDE Constanța și candidat pentru Parlamentul European și Primăria Constanța consideră că: “Un simbol important al istoriei primului război mondial stă ascuns într-o comună constănțeană, puțin cunoscută. Cimitirul în care își dorm somnul veșniciei peste 5000 de eroi și o capelă micuță, construită la inițiativa Regelui Ferdinand I, zac uitate lângă gara din Mircea Vodă. Nu este onorant pentru comunitate să ne uităm eroii, iar faptele lor istorice să se piardă în anonimat și bălării crescute până la brâu.O perioadă din viața poporului roman care a schimbat cursul istoriei noastre nu poate fi înghițită de nepăsarea fie a autorităților, fie a oamenilor obișnuiți. Am  hotărât ca împreună cu colegii mei să igienizăm cimitirul eroilor din localitatea Mircea Vodă, să plantăm în locul bălăriilor flori, scoțând la lumină o mărturie a trecutului nostru de care ar trebui să fim mândri”.

La rândul său, Claudiu Octavian Ceti, secretarul coordonator al Filialei ALDE Constanța, afirmă că: “Această acțiune trebuie să fie privită ca o lecție a normalității, a bunului simț și a exemplului personal chiar având puterea de a da startul și altora. Cimitirul Internaţional Onorific de la Mircea Vodă a fost inaugurat în anul 1928 și aici au  fost aduşi şi îngropaţi morţii căzuţi pe front în luptele care s-au purtat pe teritoriul Dobrogei. Începând cu 2010, cimitirul a fost declarat printr-un ordin al ministrului culturii, monument memorial grupa “A”. O mare realizare nu poate sfârși în gunoaie și bălării, de aceea noi, reprezentanți ai Filialei ALDE Constanța, conchidem că nu este nevoie de momente speciale sau sărbători dedicate eroilor neamului pentru a ne reaminti de oameni și fapte istorice, este nevoie doar de exemplul personal și cu siguranță, ni se vor alătura și alți cetățeni pe viitor”.