Vineri, 29 Martie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

EXPERIENȚE DOBROGENE ȘI BĂCĂNIA CÂMPENEASCĂ VĂ INVITĂ SĂ DEGUSTAȚI “TURTELE MAMAIEI MARIA”

Articol publicat Miercuri, 22 Iulie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate, Experiențe dobrogene

Mamaia Maria de la Horia vă așteaptă să degustați din bucate

Mamaia Maria de la Horia vă așteaptă să degustați din bucate
Mamaia Maria de la Horia vă așteaptă să degustați din bucate

Mamaia Maria de la Horia vă așteaptă să degustați din bucate

Experiențe Dobrogene și Băcănia Câmpenească îi invită pe constănțeni, dar și pe turiștii aflați, în această perioadă, la malul mării, la un eveniment inedit ale cărui… vedete sunt “Turtele mamaiei Maria”. Este vorba despre o invitație la gustarea unui produs de poveste - turta - cu o istorie veche în arta culinară tradițională românească, realizată după rețetele de altădată ale bunicii. Așadar, pofticioșii sunt așteptați să treacă pragul Băcăniei Câmpenești din Piața Brotăcei, joi, 23 iulie 2020, în intervalul orar 11.00 - 19.00, pentru a se înfrupta din bunătățile pregătite de mamaia Maria de la Horia: turte proaspete, dar și brânzoaice aromate.

Dealtfel, mamaia Maria a devenit o prezenţă permanentă la multe târguri și evenimente de produse tradiţionale dobrogene, încântându-i pe vizitatori nu numai cu mâncare, dar şi cu poveştile ei de viaţă. Ea spune că a învăţat să prepare turte pe la 6-7 ani, de la bunica sa. “Erau timpuri grele, cu multe lipsuri, iar bunica, dintr-un pumn de făină, făcea turte pe tablă. Dacă mâncai o turtă, parcă mâncai dulceaţă. Era aşa de bună şi aşa de necesară. Eram patru fraţi, mama, tata şi bunica”, povestește mamaia Maria.

Printre lucrurile vechi ale bunicilor, mamaia Maria are masa ei pe care prepară şi frământă aluatul pentru turte. Tot ea mai spune: “Este ceva din suflet, fac ce a făcut şi bunica mea. Nimic altceva. Făină, drojdie - bunica făcea din drojdie de spumă de vin fiert – apă, sare. Frământ în copaie şi apoi porţionez aluatul. A doua frământătură, una pe care o cere coca, este secretul”.

După ce a fost gazda primitoare și a altor evenimente de acest gen, Băcănia Câmpenească vă așteaptă la degustarea bunătăților frământate cu dragoste de oameni și bucate de mamaia Maria!