Marti, 18 Ianuarie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

“EXPOZIȚIA DULCE. CREATOR DE COFETURI – ALEXANDRA CAZACU”, O NOUĂ EXPERIENȚĂ DOBROGEANĂ

Articol publicat Marti, 08 Septembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Inedit magazin, Nutriţie & Sănătate, Experiențe dobrogene

Pe simezele virtuale ale Galeriei de Artă “Virgil Coman” poate fi vizionată, începând de marți, 8 septembrie 2020, o expoziție cu totul inedită, reunind imagini cu dulciuri savuroase pregătite de o adevărată artistă a cofeturilor, Alexandra Cazacu. Evenimentul expozițional virtual care a debutat deja, denumit „Expoziția Dulce. Creator de cofeturi - Alexandra Cazacu”, se poate urmări integral pe https://www.facebook.com/Galeria-de-Arta-Virgil-Coman-1889146844434561/.

Alexandra Cazacu, o tânără pe cât de frumoasă, pe atât de talentată în ale cofetăriei, ambițioasă, muncitoare, în continuă căutare și formare în domeniu a devenit cunoscută în spațiul public odată cu apariția platformei online a Țăranilor Dobrogeni și a platformei dedicate dulciurilor, Cofetărie și patiserie dobrogeană. În câțiva ani s-a transformat într-un vârf de lance al cofeturilor, publicul iubindu-i delicioasele creații. Deseori pornește de la rețete consacrate în timp amprentându-le cu stilul propriu și cu ingrediente de cea mai bună calitate.

Alexandra Cazacu afirmă: “Cam așa s-ar traduce la mine respectul pentru clienți, calitate și transparență. Folosesc o mie de păstăi de vanilie în câteva luni, frișcă franțuzească,  ciocolata, de fiecare dată cea mai bună, cacao despre care se spune ca e cea mai bună din lume, de pe singurele plantații de cacao din Venezuela și Cuba. Cei care mă cunosc știu deja asta, cei care nu mă cunosc sunt invitați să o facă. Pun mult suflet în ceea ce fac, depun un efort intens, asigur calitate și un „tablou” demn de admirat și savurat”.

Dr. Laura Stroe, inițiator Experiențe Dobrogene și președinte al Asociației Culturale Wild Art, spune: “Am descoperit-o pe Alexandra Cazacu acum patru ani, printre multitudinea de oferte ale Țăranilor Dobrogeni. Mi-au plăcut prăjiturile ei și îmi amintesc prima mea interacțiune cu ea și creațiile sale. O cutie dichisită cu bucăți de ciocolată de casă, îmbietoare și delicioase, decorate cu fire mov de lavandă. De admirat sau de mâncat, asta m-am întrebat atunci... Apoi totul a devenit o istorie frumoasă până astăzi, când m-am gândit că Alexandra Cazacu este chiar mai mult decât crede ea, este o creatoare de cofeturi și în viziunea mea, o văd un fel de Gustav Klimt al cofetăriei.

Deși acum este deprinsă cu variate tehnici ale cofeturilor, Alexandra Cazacu nu a părut ca având stângăcia unui începător nici măcar când era începătoare în ale dulcegăriilor.

Dacă ar fi să vorbesc despre prăjiturile sale ca despre veritabile creații, aș spune că stilul grafic, cromatica și gustul au stârnit aclamații, dar și controverse. Alexandra Cazacu poate fi consemnată ca o adevărată creatoare de cofeturi, un artist ce a deschis drumul către o cofetărie a alegoriilor fermecător de poetice, mai mult sau mai puțin înțelese, dar cu un gust remarcabil subtil și intens în același timp.

Cine vrea să o cunoască pe Alexandra Cazacu să-i privească atent creațiile, să le savureze întâi cu ochii, apoi să-și desfete papilele gustative, să afle astfel cine este. Pentru că o asemăn în creațiile sale dulci cu cele ale artistului Gustav Klimt, cred despre ea, la fel cum se credea despre marele artist, că se poate număra printre artiştii (cofetari) care nu mai sunt supuşi modei, fascinând orice privitor sau degustător”. 

Grafica pentru  „Expoziția Dulce. Creator de cofeturi-Alexandra Cazacu” este realizată de artistul vizual Zoița Nicoleta Panciu, colaborator și curator al Galeriei de Artă „Virgil Coman”.

Expoziția Dulce. Creator de cofeturi-Alexandra Cazacu” este promovată de Experiențe Dobrogene, 101știri.ro, Culturaconstanta.ro și Constanțaculturală.ro.