Vineri, 29 Martie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Festin culinar și ospitalitate turcească, la Hotel Aurora din Mamaia

Articol publicat Vineri, 16 Octombrie 2015

de Gabriela GEVELEGEAN (office@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro Amabila gazdă, Meryem Mambet, patronul Hotelului Aurora și șeful delegației turce, Muhammed Uludag

Sursa foto: www.101stiri.ro Amabila gazdă, Meryem Mambet, patronul Hotelului Aurora și șeful delegației turce, Muhammed Uludag

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: www.101stiri.ro

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța
Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Sursa foto: Tiberius STANCIU/ Universitatea „Ovidius” Constanța

Savuroase mâncăruri turcești și deja binecunoscutele baclavale au fost „vedetele” serii de joi, 15 octombrie, la Hotel Aurora din Mamaia. Un show culinar turcesc a fost pus la cale de către organizatorii unui eveniment mai amplu, mai exact „Colocviul de matematică româno-turc”. Colocviul a fost organizat de către Universitatea „Ovidius” Constanța, Galatasaray University din Turcia și T.C. Köstence Başkonsolosluğu, cu sprijinul „Yunus Emre” Constanța, al Consulatului general al Turciei la Constanța, al Asociației „Saladin Agiacai”, Dobruca Türk İşadamları Derneği și al Hotelului Aurora Mamaia.

La colocviu au participat cadre universitare din Turcia, de la universități din Istanbul, Ankara, Galatasaray. Partea română a fost reprezentată de matematicieni din București și Galați, de la Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române. Totodată, au fost prezenți și cercetători  de la Korea Advanced Institute of Science and Technology Daejeon, Korea, Max Planck Institute for Mathematics in the Sciences din Germania. Evenimentul științific este o premieră în domeniu și a debutat la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității „Ovidius”, în data de 15 octombrie.

Șeful delegației turce, Muhammed Uludag, a fost impresionat de interesul foarte mare al opiniei publice față de evenimentul științific și, de asemenea, de bunele relații ce s-au menținut aici, în spațiul dobrogean, între cele două comunități -  română și  turcă. În acest context, consideră un astfel de colocviu o punte de legătură între cele două culturi.

1001 de rețete din Imperiul Otoman Dealtfel, seara ce a încheiat evenimentul a reușit să consolideze încă o dată relațiile româno-turce, din comunitatea științifică, de această dată. Și cum se putea realiza acest lucru mai bine decât printr-o masă bogată cu preparate tradiționale turcești, pregătite de către bucătari din Izmir, Turcia. S-au gătit special pentru acea seară mâncăruri tradiționale din zona Izmirului, precum chiftele din carne de vită, dar și din legume, acele specifice „kofte”. De asemenea, preparate pe bază de vinete (imam bayildi) rumenite la cuptor, presărate cu carne tocată pe deasupra, carne de oaie, năut, tot soiul de salate gen „cacik” (destul de asemănător cu tzatziki-ul grecesc, dar mai diluat și mai sărat), „supă de nuntă” și, desigur, nelipsitele și delicioasele „baklava”. Se spune că în Imperiul Otoman existau 1001 de rețete culinare, ca în cele 1001 basme ale Șeherezadei. Festinul culinar din acea seară a arătat  măcar o parte a diversității bucătăriei turcești.

Cunoscuta ospitalitate turcă s-a făcut simțită peste tot. Începănd cu zâmbetele primitoare ale organizatorilor și încheind cu invitațiile repetate la masă ale amabilei gazde, Meryem Mambet, patronul Hotelului Aurora, ce și-a făcut simțită prezența pretutindeni, plină de solicitudine.

Seara s-a încheiat cu ritmuri folclorice dobrogene, continuate cu dansuri populare din Turcia.