Luni, 29 Noiembrie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

FESTIVALUL “GEORGE ENESCU” AJUNGE LA CONSTANȚA! RECITAL CAMERAL CU GHIORGHIȚĂ TĂNASE ȘI ANDREEA BRATU

PIAN NOU DE CONCERT “BOSTON” ȘI VIOLONCEL DE COLECȚIE “STRADIVARIUS”

Articol publicat Sambata, 04 Septembrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Festivalul Internațional “George Enescu”, Ediţia a 25-a aniversară, “O istorie din iubire” (28 august - 26 septembrie 2021), aflat în plină desfășurare, ajunge, în curând, și la Constanța.   

Publicul de la malul mării este invitat, marţi, 7 septembrie 2021, între orele 18.00-20.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ''Jean Constantin'' din Bd. Ferdinand nr. 66, Constanţa, la Recitalul Cameral care îi va avea protagonişti pe muzicienii Ghiorghiţă Tănase, prim-instrumentist al Teatrului Național de Operă și Balet ''Oleg Danovski’’ din Constanţa și pe Andreea Bratu, pianistă - concertistă. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul muzical constănţean este realizat în sistem de parteneriat şi face parte integrantă din programul Festivalului Internaţional ‘’George Enescu’’- 2021, la secţiunea ‘’Festivalul Enescu în ţară’’, (https://www.festivalenescu.ro/events/recital-ghiorghita-tanase-si-andreea-bratu/), urmând să se desfășoare cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al Primăriei Municipiului Constanţa, prin intermediul Centrului Cultural Judeţean “Teodor T. Burada’’. 

PROGRAMUL SERATEI MUZICALE

Programul seratei muzicale este alcătuit pe tematica ediţiei aniversare, a 25-a, “O istorie din Iubire'', constănțenii având prilejul să se delecteze cu două lucrări de referință (sonate de muzică de cameră pentru  violoncel şi pian), din repertoriul cameral instrumental, acestea aparţinând creaţiei compozitorilor Johannes Brahms - unul dintre idolii din tinereţe ai compozitorului George Enescu și din creaţia compozitorului omagiat.

Iată care sunt lucrările incluse în programul serii:

  • JOHANNES BRAHMS (1833-1897) - Sonata nr. 1 în mi minor op. 38 pentru violoncel și pian (1862 - 65)

  1. Allegro non troppo, Allegretto quasi Menuetto - Trio

  2. Allegro

  • GEORGE ENESCU (1881 - 1955) - Sonata nr. 2 în do major op. 26 pentru violoncel și pian (1935)

  1. Allegro moderato ed amabile

  2. Allegro agitato, non troppo mosso

  3. Andantino cantabile, senza lentezza

  4. Final a la roumaine, Allegro sciolto

CONDIȚII TEHNICE DEOSEBITE: PIAN NOU “BOSTON” – STEINWAY ȘI VIOLONCEL DE COLECȚIE STRADIVARIUS – MONTAGNANA DIN 1723      

Organizatorii anunță că recitalul se va desfăşura în condiţii tehnice deosebite, oferite cu generozitate  de  Centrul Cultural Județean '' Teodor T. Burada'' prin structura sa - sala cu scenă a Centrului  Multifuncțional ''Jean Constantin'', dotată cu un pian nou de concert ''Boston'' (marcă din gama constructorului de piane Steinway), având concursul  unui instrument istoric de colecţie, violoncelul Stradivarius-Montagnana (din 1723)  al solistului Ghiorghiță Tănase, recent renovat şi repus în circulație muzical-artistică.

În intervalul scurt dintre cele două mari sonate, va rula pentru publicul prezent în sală, în proiecţie audio-video, un moment emoţionant -  Medalion Aniversar, ‘’140 de ani de la nașterea  muzicianului  George Enescu (1881/2021)’’   

“Cu ajutorul partenerilor media și al iubitorilor de muzică clasică - contributori,  care şi-au manifestat cu generozitate dorinţa de a susţine buna desfăşurare a acestui eveniment important pentru oraşul Constanţa, suntem în măsură să vă oferim, cu prezenţă fizică / act muzical  live pe scenă, în prezenţa publicului în sală, un spectacol muzical de gală, de înaltă ţinută”, menționează organizatorii, într-un comunicat.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea purtării măştii de siguranţă pentru spaţii închise, şi  a regulilor de distanţare fizică, în vigoare.

Cei interesați de acest eveniment de înaltă ținută pot accesa alte informații și pe pagina de eveniment https://www.facebook.com/events/227176212748613/?active_tab=discussion

Parteneri instituţionali sunt: Centrul Cultural Judeţean ‘’Teodor T Burada’’, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret  ‘’Jean Cosntantin’’; Universitatea “Ovidius” din Constanţa.

Parteneri Media:  Radio România Constanţa, Constanţa100%.ro, CulturaConstanta.ro, 101Stiri.ro, Litoral TV.

Susţinătorii/ contributori/ admiratori ai muzicii clasice: Mihai Divers, Casa de Modă Licor din Constanţa   (Str. Mircea cel Bătrân nr. 137).