Joi, 02 Aprilie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8103 $ 4.3389
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

MOMENT ANIVERSAR DEDICAT SĂRBĂTORIRII A 100 DE ANI DE JURNALISM PROFESIONIST ÎN ROMÂNIA, ÎN PARTENERIAT CU RADIO ROMÂNIA

FILIALA UZPR DOBROGEA ȘI-A DESEMNAT DELEGAȚII CARE O VOR REPREZENTA LA GALA CENTENARULUI ȘI ADUNAREA GENERALĂ EXTRAORDINARĂ DE LA BUCUREȘTI

Articol publicat Marti, 17 Septembrie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

IOAN DAMASCHIN, PREȘEDINTELE FILIALEI DOBROGEA A UZPR

IOAN DAMASCHIN, PREȘEDINTELE FILIALEI DOBROGEA A UZPR

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) organizează, în luna septembrie, evenimentul „Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”, care reprezintă Gala Centenarului UZPR. Cel mai important eveniment mass-media al anului 2019 dedicat acestei celebrări este organizat în parteneriat cu Radio România și se va desfășura pe data de 26 septembrie 2019, de la ora 16.00, în Sala de concerte Radio, Str. G-ral Berthelot Nr. 60-64 , începând cu ora 16.00.

Potrivit invitației lansate de către Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, la manifestare sunt așteptați să participe reprezentanți ai celor 40 de filiale UZPR din România și din lume, reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Patriarhiei, ambasadori, parlamentari, oameni de cultură, personalități publice laice și ecleziastice.

“Precizăm că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a împlinit anul acesta, la 11 ianuarie, 100 de ani de existență, fiind prima organizație românească înființată în România reîntregită. Centenarul pe care îl celebrăm pe parcursul întregului an, prin mai multe evenimente și proiecte coezive, are o valoare simbolică majoră, căci el ilustrează contribuția, de asemenea majoră, a presei din România la supraviețuirea istorică a statului român, în cea mai zbuciumată perioadă a existenței sale moderne. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este o organizație profesională din care fac parte jurnaliști cetățeni români indiferent de etnie și jurnaliști etnici români din toată lumea, indiferent de țara în care se află și cuprinde peste 3.000 de membri”, menționează președintele UZPR, într-un comunicat.

De asemenea, un alt eveniment important pentru UZPR va avea loc în ziua următoare, vineri, 27 septembrie 2019,  de la ora 10.00, în Aula Academiei de Științe Economice. Este vorba despre Adunarea Generală Extraordinară a UZPR cu următoarea ordine de zi:  

1.  Prezentarea și supunerea la vot a Statutului UZPR, revizuit.

2. Prezentarea și supunerea la vot a Regulamentului Comisiei de Atestare, revizuit.

3. Prezentarea și supunerea la vot a Regulamentului Juriului de onoare, disciplină și arbitraj, revizuit.

 4. Probleme diverse, de actualitate și de interes general.

Conform normelor statutare, la nivelul filialei Dobrogea a UZPR s-a convocat, în acest weekend, Adunarea Generală Extraordinară, în Sala de protocol a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța, pentru desemnarea reprezentanților care vor participa la cele două evenimente. Astfel, pentru Adunarea Generală Extraordinară de la București, din filiala Dobrogea au fost aleși patru reprezentanți, respectiv președintele Filialei Dobroge a UZPR, Ioan Damaschin și jurnaliștii George Dima, Robert Nenciu și Rafaela Cazazian.

Președintele filialei Dobrogea a UZPR, Ioan Damaschin, a precizat: “Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Ședința inițială pentru înființarea acestei uniuni de creație publicistică a avut loc pe 11 ianuarie 1919, la mai puțin de 2 luni de la Marea Unire. UZPR este o organizație nonguvernamentală de utilitate publică, este apolitică și neconfesională și unește, într-o organizație de breaslă, pe toți ziariștii profesioniști din România. Luna aceasta, pe 26 septembrie, la Sala Radio din București va avea loc o festivitate prilejuită de sărbătorirea Centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști, iar pe 27 septembrie, va avea loc o Adunare Generală Extraordinară, pentru a analiza și a aproba modificările la statutul UZPR”.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a filialei Dobrogea s-au mai discutat, printre altele, unele propuneri privind modificări/ completări la Statutul UZPR, precum și câteva aspecte organizatorice.