Vineri, 01 Decembrie 2023
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

FINAL DE AN LA CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA “TEODOR T. BURADA”: SPECTACOLE CU ARTIȘTI DE MARCĂ, PREMII, EXPOZIȚII, RECITALURI

Articol publicat Luni, 20 Decembrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” continuă seria manifestărilor lunii decembrie, menite să readucă în sufletele spectatorilor de la malul mării bucuria și magia sărbătorilor de iarnă. Dealtfel, după mai multe luni de restricții, în care nu au mai putut avea loc evenimente cu public, Centrul “Teodor T. Burada” a reușit să organizeze unele dintre cele mai atractive spectacole de pe scena constănțeană, care s-au desfășurat fie la sediul din Bd. I.C. Brătianu, fie în sala Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, aflat în subordinea sa.

  • Unul dintre evenimentele de referință ale finalului de an, la Constanța, este, fără îndoială, Concertul Extraordinar de Crăciun, un regal folcloric organizat sub patronajul Consiliului Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” (vezi aici link). Spectacolul, care s-a înscris în cadrul proiectului cultural - artistic Concert Extraordinar de Crăciun Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâulețul”, s-a desfășurat pe data 18 decembrie 2021, în sala Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”. Un public numeros și entuziast a aplaudat la scenă deschisă momentele artistice din program, mai ales că în fața lui a revenit, în mare formă, Ansamblul Folcloric “Brâulețul”, cu o tradiție de peste șase decenii. Nume sonore ale muzicii populare românești au însoțit Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâulețul”, într-o călătorie muzical - coregrafică prin cele mai mari zone etnofolclorice ale țării. Spre încântarea publicului, introdus în atmosfera energică, plină de joc și voie bună de îndrăgita prezentatoare Iuliana Tudor, au mai susținut recitaluri: Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț și Doinița Dolănescu, Ionuț Fulea, Elena Plătică și Ansamblul Artistic Profesionist “Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași.

  • Regalul folcloric de la malul mării a urmat unui alt succes al Centrului Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”: cursanții Clasei de Dans, pregătiți de Adriana Hoidrag, profesor coordonator Dans contemporan și dans modern, au participat, pe 12 decembrie, la "BLACK SWAN DANCE COMPETITION" 2021, unde au fost răsplătiți, pentru prestația lor, cu mai multe premii (vezi aici link).

  • RECITAL - De asemenea, Secția Cultural - Educativă a instituției de cultură a organizat, vineri, 17 decembrie 2021, la sediul din Bd. I.C. Brătianu nr. 68, un recital de poezie și cântece interpretate la pian. Evenimentul a fost intitulat sugestiv „POVEȘTI DE IARNĂ”, fiind organizat după mai multe luni în care nu au putut avea loc recitaluri cu public. (vezi aici link).

  • FILME/ PREMIERE - Aflat în subordinea Centrului “Teodor T. Burada”, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” i-a invitat pe constănțeni la film, propunându-le, în luna decembrie, două premiere: “Spencer” și „Spider-Man: No Way Home / Omul-păianjen: Niciun drum spre casă”, dar și alte pelicule de succes: “Encanto’’ 3D, ’’Spencer’’ 2D și ‘’Sing 2’’.

  • EXPOZIȚIE - „Atelier în culori” este numele expoziției de pictură organizată de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, catedra Arte Vizuale, expozanții fiind elevii claselor de pictură.

Expoziția „Atelier în culori” este dedicată sărbătorilor de iarnă și are loc în perioada 15 decembrie 2021 - 15 ianuarie 2022, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Acest demers cultural reprezintă rodul unei munci asidue, condusă cu pasiune de experții din cadrul catedrei Arte Vizuale: Ana-Maria Ceară, Florentin Sîrbu și Ovidiu Felipov.

Expozanții sunt cursanți ai cursurilor de pictură ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, ce durează trei ani și oferă competențe artistice.

Florentin Sîrbu, artist cunoscut și expert în cadrul Secției Cultural-Educative, catedra Arte Vizuale, afirmă: „Din primele ore de pictură ne-am propus să aducem arta în fața oamenilor, să dezvăluim secretele ei și să creăm o atmosferă relaxantă de lucru. De la inițierea în tainele desenului și până la magia amestecului culorilor, ședințele noastre de creativitate sunt diverse și interesante.”

Dintre expozanți fac parte: Elena Stănescu, Iorguș Mariana, Nemeș Anișoara, Melis Gabriel, Călin Marilena, Speriatu Lenuța, Kessler Iuliana, Enache Mariana, Gurei Ilinca, Irimescu Corina, Șandru Simona, Mădălina Ciupav, Grosu Gabriel, Bădulescu Mara, Grigore Ecaterina, Vlăsceanu Evelina.

  • CE URMEAZĂ: Târgul de Crăciun “Și pentru ei vine Moșul!”

Continuând seria evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă, Consiliul Județean Constanța invită publicul, cu mic, cu mare, să participe la Târgul de Crăciun “Și pentru ei vine Moșul!”, unde Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” va oferi un program artistic în ton cu magia frumoaselor sărbători ale lunii decembrie.

Astfel, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și CSEI Delfinul Constanța, CSEI Maria Montessori și CSEI Albatros, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va avea loc o expoziție de produse hand made realizate de elevii centrelor. Constănțenii sunt așteptați la Târgul de Crăciun să admire măiestria copiilor și să se bucure de programul artistic oferit de Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada, în perioada 21 – 23 decembrie 2021, în intervalul orar 14:00 - 19:00.

Accesul la târg va fi gratuit, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare fizică și se va face pe baza certificatului verde sau al celui de trecere prin boală, sau pe baza unui rezultat negativ al unui test PCR, realizat cu cel mult 48 de ore în urmă. Târgul va fi deschis publicului în fiecare zi a perioadei menționate.