Vineri, 29 Martie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

SE VEDEA ÎNCĂ DE ACUM UN AN LIPSA INVESTIȚIILOR ȘI A PREOCUPĂRII PENTRU SIGURANȚA VIZITATORILOR!

INCIDENT LA ACVARIUL DIN CONSTANȚA, DUPĂ CE O ADOLESCENTĂ A FOST RĂNITĂ DE GEAMUL SPART AL UNUI BAZIN

Articol publicat Joi, 15 August 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

În urmă cu fix un an, semnalam într-un articol intitulat "CONSTANŢA: O VIZITĂ LA ACVARIU, BĂTAIE DE JOC LA ADRESA COPIILOR ŞI BUNICILOR", situația jalnică în care a ajuns acest obiectiv turistic de tradiție de la malul mării. Vizita la Acvariu alături de copilul meu în luna septembrie 2018 a durat mai puțin de 10 minute, din cauza căldurii insuportabile din interior, a mirosului greu și a lipsei aerului condiționat. Nu mai spun de starea generală a Acvariului constănțean, unde probabil că nu s-au mai făcut investiții încă dinainte de 1989. Cu siguranță că nu s-au luat atunci măsuri și iată că astăzi, 15 august 2019, o adolescentă a fost rănită de geamul spart al unui bazin, în Acvariul din Constanța. Circumstanțele în care a fost spart geamul acvariului nu sunt clare deocamdată, anunță Mediafax.

Fata a fost rănită după ce un geam al unui acvariu s-a spart, în incinta Acvariului din Constanța.  Adolescenta a fost dusă imediat la spital.

Potrivit directorului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, de care aparține Acvariul, Adrian Bâlbă, bazinul se află aproape de ieșire, într-o zonă în care nu există camere de supraveghere. Din acest motiv, circumstanțele în care a fost spart geamul acvariului nu sunt clare deocamdată.

Iată ce scriam într-un articol din data de 19 septembrie 2019: 

"Aţi vizitat de curând Acvariul din Constanţa? Dezamăgire totală! La modul în care se prezintă Acvariul constănţean, în anul 2018, nu pare a fi decât o reminiscenţă a comunismului, desprins din timpurile cu stemă pe tricolor şi cert este că are nevoie de investiţii masive pentru a fi updatat la standardele europene. Sau măcar la cerinţele minime de vizitare în mod civilizat!

Probabil că orice constănţean care se respectă a vizitat măcar o dată în viaţa lui acest obiectiv turistic ce se doreşte a fi un punct de atracţie important la malul mării, străjuit pe faleză de umbra… părăginită a faimosului Cazino. Dar iată că surpriza a fost una de proporţii pentru echipa noastră, pentru că nici Acvariul constănţean, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, nu pare a fi într-o stare prea bună. La fel de mic precum era în perioada comunistă, pe un singur sens în interior, destul de sărăcăcios în fauna şi flora acvatică prezentată şi mai ales, dacă îl comparaţi cu vreun acvariu vizitat pe alte meleaguri, destul de puţin tehnologizat. Despre sistemul de iluminare a acvarillor, ce să mai vorbim? Vizita la Acvariu a fost aşa, ca o reîntoarcere în timp, acum vreo 30 de ani.

Dar cel mai deranjant lucru dintre toate este acela că efectiv nu sunt asigurate publicului condiţiile minime de vizitare. Mai ales că Acvariul este vizitat şi de copii, dar şi de oameni în vârstă, iar o atmosferă sufocantă, irespirabilă, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea acestora.

Vorbim de o seară de mijloc de septembrie, răcoroasă la malul mării, dar insuportabilă în incinta Acvariului din Constanţa, din cauza căldurii. Iată ce ne-a spus şi o vizitatoare, un bunică venită împreună cu nepoţelul în vârstă de doi ani, pentru câteva momente de relaxare. “Am venit să admirăm peştii, că este duminică (n.r. 16 septembrie) şi am ieşit la plimbare, dar efectiv nu am mai putut rezista. Am vrut să stăm mai mult de 10 minute, dar a fost imposbil din cauza căldurii din incintă. Văd că au montate aparate de aer condiţionat şi stau cu ele închise. La intrare se dă din umeri. Am ieşit transpiraţi şi nervoşi, bine că am avut schimburi la copil, aveam bluzele ude pe noi, că le storceai, nu merită nici 8 lei biletul, cât este în extrasezon! Copilul a început să plângă din cauza căldurii din interior, nu mi se pare normal să ţii vizitatorii în asemenea condiţii. Şi acum 30 de ani, Acvariul arăta tot cam aşa”, ne-a spus revoltată Emilia V.

Confirmăm: aerul aproape irespirabil, atmosfera de incubator, aparatele de aer condiţionat oprite şi chiar nu îţi mai arde să mai vezi ce e prin acvarii, decât în fugă. Bine, înţelegem că s-au micşorat tarifele în extrasezon, la 8 lei de la 20 de lei, cât costa biletul de intrare pentru un adult în plin sezon, dar chiar să nu îţi pese deloc de sănătatea constănţenilor şi a copiilor lor? Sau de turiştii care vin în această perioadă la mare, la preţ redus? Nu ştim dacă aşa or fi fost condiţiile şi pe timpul verii, dar nu e normal să ţii aparatele de aer condiţionat închise şi să laşi lumea să facă saună efectiv, fără să iei vreo măsură. Oricum, la 60 de ani de la inaugurare, Acvariul constănţean este, în toamna lui 2018, o surpriză neplăcută".