Marti, 17 Septembrie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7216 $ 4.2238
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

LA MAMAIA. DIN SERIA "EXPERIENȚELOR DOBROGENE"

INEDIT: "CINĂ CU EROI PĂTAȚI" - LANSARE DE CARTE ȘI DEGUSTARE DE BUCATE, CU MUZICĂ ȘI DANSURI ARMÂNEȘTI

Articol publicat Sambata, 08 Iunie 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Un eveniment inedit se va desfășura luni, 10 iunie, 2019, de la ora 18.00, la hotelul Nyota din stațiunea Mamaia, pe terasa de la etajul 7, cu vedere la Lacul Siutghiol. Este vorba despre o... ”Cină cu Eroi Pătați”, eveniment care face parte din proiectul "Experiențe Dobrogene". Va fi pentru cei prezenți o experiență interactivă, cu literatură, artă plastică, istorie, gastronomie și tradiții ale armânilor, punctul central fiind lansarea romanului istoric ”Eroi Pătați”, semnat de autoarea cu origini aromâne, Cornelia Golna, dar care a crescut și a studiat în Statele Unite, unde a obținut un masterat în limbile clasice.

RomanulTainted Heroes(2017) a fost tradus în limba română de Mircea Bucurescu ca ”Eroi pătați și a apărut în luna mai 2019. Traducerea în armână, realizată de Maria Bara, va fi finalizată în toamna anului 2019, urmând a fi publicat și în format de audiobook.

Potrivit descrierii organizatorilor, "Eroi pătați” este mai mult decât un roman despre război și vărsare de sânge, reprezintă amintirea unui popor și a unei lumi care nu mai este, evocând viața dintr-un sat de munte, o societate arhaică care a supraviețuit în regiunile izolate ale Macedoniei. Cartea examinează moralitatea în spatele unor concepte cum ar fi loialitatea, ideologia, prietenia, eroism, și explorează mințile celor care au fost implicați într-o luptă care amenință nu mai puțin decât existența acestei lumi. Situat în anii zbuciumați, 1903-1908, ”Eroi pătați” descrie dezintegrarea unei lumi multietnice râvnită de vecinii săi și viziunile lor de orânduire nouă, naționalistă. Multe dintre personajele acestui roman se bazează pe participanți reali în conflict, și multe dintre acțiunile și atrocitățile descrise sunt, de asemenea, bazate pe evenimente adevărate.

Agathon Galan, personajul principal, inspirat de bunicul Corneliei Golna, este un armân din provincia otomană Macedonia, iar romanul ”Eroi pătați” spune povestea acestui om, care încearcă să rămână fidel sieși și valorilor sale omenești. Este un om al lumii sale, al lumii vechi otomane multietnice, poliglote, un om care nu poate uita vechile legături și prietenii, un om prins între două tabere. ”Eroi pătați” povesteşte despre oameni prinși în strânsoarea istoriei, despre identitate ca sursă de conflict, unde asumarea sau abandonarea unei anumite identități ar putea determina soarta unui om.

”Cină cu Eroi Pătați” prezintă publicului muzică și dansuri tradiționale armânești prezentate de Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești Iholu, un grup de tineri pasionați și motivați să ducă mai departe tradiția moștenită de la părinți și bunici.

Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești Iholu este coordonat de peste 15 ani de Mirela Goga, care afirmă că ”O identitate nu se pierde atât timp cât le va curge prin vene sânge de armân, atât timp cât se vor simți parte integrantă a unui grup. Dansul armânesc se dansează în semicerc și cel mai grandios moment este acela când hora (corlu) are trei „dipli“, trei cercuri deschise, concentrice, când toţi participanţii intră în horă. Momentul în care toţi membrii ansamblului îşi dau mâna reprezintă simbolul înfrăţirii. Conducătorul realizează mişcări virtuoase, învârteli, răsuciri şi îşi prezintă aptitudinile de conducător. Coada - terminaţia horei este activă, dinamică, realizează mişcări de învârtire în mijlocul semicercului şi ultima persoană răsuceşte „nâpârtica“ - un şarpe făcut din mărgele mici, colorate viu. În vremurile de demult chiar se păstra o anumită ordine a celor care erau parte integrantă a acestui dans: primii erau bărbaţii, de la cel mai în vârstă până la cel mai tânăr”.

Expoziția de pictură ”Marea albastră” a artistei Zoița - Nicoleta Panciu va da o notă de culoare contemporană  evenimentului. Zoița -Nicoleta Panciu este doctorand al Universității Naționale de Artă "George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași. cu o activitate de cercetare artistică și un debut profesional impresionant.

La ”Cina cu Eroi pătați” se vor degusta bucate alese, cu tradiție și istorie ale Țăranilor Dobrogeni, armâni din Dobrogea, cu stne de oi și capre, activi în proiectul inițiat de Inomar Cluster, Experiențe Dobrogene. Pasionații de gastronomie etnică se pot bucura de brânza de capră a Picurarlui din Stejaru, de pastramă și piperchi făcute în gospodăria acestuia și de brânza de oaie, iaurtul și pastrama provenite de la stâna de oi din Cogealac a Mădălinei Cocheș.

La evenimentul ”Cina cu Eroi pătați” va fi prezentă și Crama Delta Dunării, cu vinuri alese dobrogene și dulceață, siropul și limonada de trandafiri făcute de Mihaela Dumbravă-Cazan din plantația de trandafiri de la Cobadin.

 Această experiență dobrogeană dedicată literaturii, artei, istoriei, tradițiilor și gastronomiei armânești este realizată de Inomar Cluster, în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană, Asociația Țăranii Dobrogeni, Asociația Culturală Wild Art, Comunitatea Armână din România, Filiala Constanța și Hotel Nyota, Mamaia.