Luni, 20 Mai 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.roLentoare, eleganță și discreție, în Lisabona

Articol publicat Vineri, 02 Octombrie 2015

de Gabriela GEVELEGEAN (office@101stiri.ro)

în Hot news, Infoghid turistic

Lisabona, un oraș cu o istorie veche și bogată Atât de des lăudată de turiști și cu o istorie atât de veche și de bogată, Portugalia este o țară exotică, dar în același timp, cu un parfum arhaic, romantic și extrem de interesant, specific doar acestor locuri. În special, Lisabona atrage interesul multor căutători de inedit, frumos și elegant. Lisabona este foarte ofertantă. Aici poți găsi plaje, munți și atracții aflate în apropiere, dar și monumente istorice, adevărate mărturii ale istoriei sale foarte vechi.

Pentru a ne face o idee cât mai clară asupra acestor meleaguri, dar mai ales asupra „lifestyle”-ului  și a ceea ce înseamnă eleganța și luxul portughez, Dan Izvernariu, un artist fotograf care a locuit mulți ani în Lisabona, ne-a zugrăvit un tablou văzut prin... ochelarii unui om pasionat de artă, lux și eleganță.

„Luxul portughez are multe forme, de la minimalism colonial la greul și complicatul stil manuelin, vorbind din punct de vedere arhitectonic. Stilul manuelin poate fi găsit mai peste tot, cu bogăția sculpturii ornamentale, plasată pe structuri gotice și influențată de elemente maure și orientale. Palatul Bussaco este unul din locurile mele favorite, am avut adesea sesiuni foto în acest spațiu, un loc în care revii mereu pentru bun gust, romantism și acel amestec de parfumuri fine, tabac de calitate, cafea si aromă de mahon învechit”, spune Dan Izvernariu.

Social, Lisabona are exprimări pentru toată lumea În sensul că luxul nu este o opțiune „tabu", ci este pentru oricine are un bun simț al limitei, o educație, o cultură, o dorință de-a fi acolo.  Există clasa oamenilor simpli și a celor bogați. Însă clasa medie își permite să frecventeze periodic locurile frumoase, elegante și de bun gust, chiar dacă și viața de aici a cunoscut criza mondială. „Pasionați ai mașinilor de colecție, golf, aeronautică, artă... ceva ce reunește plăcerea socializării  ș.a.m.d., pe scurt, oameni cu pasiuni comune și dorința de cunoaștere frecventează des astfel de locuri”, mai dezvăluie Dan Izvernariu.

Portughezii sunt și nu sunt acei latini gălăgioși. „Dacă vorbim de „festas", atunci putem vorbi despre ceva gălăgie, dar dacă vorbim despre cine romantice, intâlniri la cafea sau terase cu fața către mare, atunci desigur vom constata tradiționala liniște „portuguesa". Portugheziii sunt, ca popor, lenți în mișcare, visători și filozofi... la tot pasul întâlnești aceasta”, descrie Dan Izvernariu modul în care îi vede pe locuitorii Portugaliei.

Lux și eleganță în manieră minimalistă Este adevărat că oamenii cu adevărat bogați și de familii vechi sunt invizibili pentru că, practic, în aparență nu poartă nimic ce îți poate sări in ochi. Dan Izvernariu ne arată o fațetă a Lisabonei mai greu accesibilă la prima vedere sau pentru cei care nu cunosc orașul suficient. „Rar, foarte rar, câte o etichetă sau o marcă ce spune ceva despre... în general o discreție absolută presărată ici și colo cu câte un detaliu de foarte mare preț și acesta mic, fără să primeze. Luxul îl poți întâlni în spații publice de foarte mult bun gust, lipsit de opulență și chiar arhaic, funcțional, din perspectiva mobilierului sau în genere al designului interior”, mai spune acesta. Artistul adaugă: „Dacă ești turist și nu cunoști Lisabona, greu vei putea (sau întâmplător) găsi viața pe care o descriu eu presărată cu acel lux și calitate absolută, pentru simplul fapt că discreția, cum spuneam mai sus, este norma, iar ignoranța, în general turistică, este abătută spre locuri publice, extrem de comerciale”.

Portughezii țin foarte mult la tradiție, astfel incât poți avea surpriza că o terasă cu o cafenea aferentă, pe o stradă retrasă sau undeva la plajă, strânge lume aleasă, ce se întâlnește de zeci de ani, poate, în același loc.