Luni, 29 Noiembrie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

MOBILIZARE ÎN MEDIUL ONLINE PENTRU PROTESTUL DIN 10 AUGUST. CE SE VA ÎNTÂMPLA, DE DATA ACEASTA, ÎN PIAȚA VICTORIEI?

Articol publicat Luni, 05 August 2019

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Politică-Administrație

Fără îndoială că ziua de sâmbătă, 10 august 2019, este așteptată cel puțin cu îngrijorare de către autoritățile române, mai ales că în mediul online se desfășoară o amplă campanie de mobilizare a tuturor românilor din țară și din diaspora la un nou protest de amploare în Piața Victoriei. La un an de la mitingul diasporei înăbușit în gaze lacrimogene, noi manifestații de protest se anunță deja în toată țara, mai ales că perioada în care se marchează împlinirea unui an de la confruntările violente din august 2018 se suprapune cu tragedia de la Caracal, gestionată cât se poate de prost de statul român. 

Întrebarea este dacă, în acest an, manifestarea care se pregătește pentru data de 10 august va fi de aceeași amploare ca în 2018 sau oamenii vor renunța să mai răspundă apelurilor din mediul online? Mai sunt doar câteva zile până când vom vedea ce se va întâmpla, de data aceasta, în Piața Victoriei.

Între timp, pe internet, voluntarii de la Declic au lansat următoarea campanie la care sunt invitați toți românii care duc dorul cuiva mutat în diaspora!

"Aproape o treime din foștii mei colegi de la școala generală lucrează astăzi în afara țării. Alături de ei, și o parte a verișorilor mei au fost sau sunt plecați la lucru în străinătate. În momentul în care au apărut statisticile despre românii plecați, știrea nu a reprezentat pentru mine o surpriză prea mare. Toți ducem dorul cuiva mutat în diaspora.

Mulți dintre cei plecați au rămas conectați la ce se întâmplă în țară. Continuă să se îngrijoreze, să se supere, într-un cuvânt să le pese. Citesc știri, au Facebook-ul plin de postările prietenilor de acasă și, de multe ori, canalele TV românești nu le lipsesc din grila de programe. Dar chiar și așa, sunt unele știri de acasă cu care nu țin pasul. Nu toată lumea este conectată la internet 24/7. Și este normal să fie așa.

Din acest motiv, informațiile despre votul prin corespondență din mediul online nu sunt de ajuns. Ele nu vor putea să cuprindă tot internetul și să ajungă la toți cei care s-ar putea bucura de acest tip de vot. De aceea, pe 10 august, când diaspora se întoarce acasă, voluntarii Declic vor fi în Piața Victoriei să ofere informații, prin viu grai, despre cum românii cu domiciliul în străinătate se pot înscrie pentru votul prin corespondență.

Am pregătit 50 000 de fluturași pe care voluntarii îi vor împărți în mulțime. Ca să fie totul cât mai simplu și mai clar, am transformat informația în 7 pași logici despre cum devii alegător prin corespondență: de la primul click, când te înregistrezi, și până când pui plicul cu votul la poștă.

Pe 10 august, te așteptăm, așadar, în Piața Victoriei cu informația care trebuie să ajungă la milioane de români. Voluntarii Declic vor distribui fluturași pe care te rugăm să îi iei cu tine și să-i dai mai departe celor din diaspora, cu care te vei vedea vara aceasta. Vii și tu în Piața Victoriei să iei materiale și să afli cum poți să-ți informezi prietenii din diaspora că la prezidențiale pot vota prin corespondență? Dacă da, anunță că participi la evenimentul de Facebook “Alegător prin corespondență”.

PS1: Echipa noastră a pregătit o mare campanie de informare privind votul prin corespondență pentru 10 august, în Piața Victoriei. Vom fi activi nu doar în piață, ci și în vămile de la Nădlac și Borș, în aeroporturile din Cluj, Iași sau BucureștiDoar pe 10 August te poți întâlni cu voluntarii Declic să iei informații în format printat pe care le poți duce cu tine. Ni te alături și tu în cel mai mare demers de promovare a votului prin corespondență realizat pentru prietenii noștri din diaspora?".