Marti, 18 Ianuarie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

„MOȘAQ SAU SĂRBĂTORI CU MĂRGELE”, EXPOZIȚIE ON LINE DE BIJUTERII HAND MADE

Articol publicat Luni, 14 Decembrie 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale, Experiențe dobrogene

Imaginea contemporană a unei ținute feminine fie urbane, fie rurale, este pusă în valoare, de multe ori, de bijuterii de tot felul, dar în special de cele inspirate din cultura tradițională, etnică, podoabele conferind un farmec aparte aceleia care le poartă. Luni, 14 decembrie 2020, a debutat expoziția on line de bijuterii hand made „Moșaq sau Sărbători cu mărgele”, realizate de artistul dobrogean Epșen Memet. Ineditele obiecte de podoabă pot fi admirate în Galeria de Artă "Virgil Coman" https://www.facebook.com/Galeria-de-Arta-Virgil-Coman-1889146844434561 sau pe paginile https://www.facebook.com/MO%C8%98AQ-106542537510234 și https://www.facebook.com/experientedobrogene .

Laura Stroe, președintele Asociației Culturale Wild Art, spune: „Așa cum îmi place să povestesc mereu, pe Epșen Memet am descoperit-o într-o lume misterioasă și bogată în simboluri a tătarilor dobrogeni, un artist desăvârșit pentru care bijuteria sau moșaq în limba tătară reprezintă mai mult decat o manifestare artistică, fiind o alegere personală a existenței al cărui scop este chiar manifestarea personalității sale.

Epșen Memet mărturisește despre ea că de mică i-au plăcut mărgelele. “Țin minte că abia așteptam să merg la sora tatălui meu, o doamnă extrem de elegantă, pentru că mă lăsa să mă joc, de fapt să mă împopoțonez cu mărgelele ei. Iar cutia in care erau păstrate bijuteriile era de vis, o bijuterie și ea. Provin dintr-o familie în care toate femeile se pricepeau la lucru manual. Bunica, țin minte, lucra o dantelărie extrem de fină, numită în limba tătară oya, cu acul, pe marginea baticului zis șember. Una dintre mătuși lucra celebrele macrame-uri, alta se pricepea la croitorie, iar cea mai mică tricota. Mama mea a cusut și ea, în tinerețe, peretare. Crescând lângă aceste femei, era imposibil să nu mă molipsesc și eu, iar MOȘAQ s-a născut din dragoste pentru frumos și tradiții, din  pasiune pentru bijuterie, pentru mărgele”.

Prima bijuterie de inspirație tătară realizată de Epșen Memet a fost mâska/ muska, având rol de protecție. Dacă, în mod tradițional, aceasta este simplă și se poartă aproape de zona inimii, artista dobrogeană a ales să o scoată la lumină și să o decoreze cu broderie, mărgele și nelipsitul kozmoșaq (ochiul de deochi) .

Dar Epșen Memet nu realizează numai bijuterii de inspirație tătară și în urma unei cercetări minuțioase asupra tradițiilor etnicilor dobrogeni, ea a creat bijuterii cu simbolistică turcă, frumoasele firkete, o exprimare stilizată, pe de o parte, a șemberului și a maramei turcești, pe de altă parte, a tulpanului dobrogean.

A experimentat și tehnica gherdanelor de inspirație ucraineană în diverse combinații de culori și nu lipsesc bijuteriile moderne din diverse materiale, aur, argint, lemn, piele, cristale, perluțe și nisip.

Expoziția  Moșaq sau Sărbători cu mărgele” este promovată de Experiențe Dobrogene,  101știri.ro, Culturaconstanta.ro și Constanțaculturală.ro.