Joi, 18 Aprilie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Lansare editorială

„O istorie a orașului Cernavodă”

Articol publicat Joi, 24 Septembrie 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sub semnătura jurnalistului Adrian Cârlescu și a cercetătorului științific doctor Sorin Marcel Colesniuc a apărut, zilele acestea, un nou volum științific. Este vorba despre lucrarea „O istorie a orașului Cernavodă”, proiect inițiat de primarul orașului Cernavodă, prof. Gheorghe Hânsă, care a dorit să promoveze istoria Cernavodei, dar și obiectivele turistice din apropierea orașului. Lansarea editorială a avut loc în urmă cu câteva zile, odată cu inaugurarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Cernavodă.

Tipărită în format A5, cartea este alcătuită din două părți și cuprinde, pe parcursul celor 328 de pagini, momente din istoria zonei în care se află orașul Cernavodă - din preistorie și până în anul 1878, când Dobrogea s-a unit cu România - scrise de cercetătorul științific doctor Sorin Marcel Colesniuc. În cea de-a doua parte a volumului, jurnalistul Adrian Cârlescu a prezentat orașul și locuitorii săi, instituțiile, fabricile, uzinele, economia, viața culturală și viața religioasă și multe altele, din anul 1878 până în anul 2015.

Momente importante din istoria vechiului Axiopolis De asemenea, în primele pagini, autorii volumului au realizat un scurt istoric al denumirii orașului, care, în antichitate, se numea Axiopolis. În perioada stăpânirii turcești apare, pentru o scurtă perioadă de timp, sub numele de Bogazköy, iar din anul 1686 este cunoscut, în unele documente imobiliare, sub numele de Cernavoda. În anul 1700, localitatea este menționată, cu aceeași denumire - Cernavodă - și pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino, tipărită la Padova, în limba greacă.

Cititorii vor descoperi în paginile cărții multe alte informații interesante despre vechea localitate de pe malul Dunării, referitoare, printre altele, la culturile din perioada neolitică, cultura Hamangia, căreia îi aparțin renumitele statuete Gânditorul și perechea sa sau la capodopere ale artei neolitice, cunoscute în întreaga lume. Este descrisă, totodată, cetatea Axiopolis, înființată de geto-daci, în prima parte a epocii fierului, dezvoltată în vremea când grecii făceau comerț în Dobrogea, precum și evoluția cetății în perioada stăpânirii romane. În carte sunt prezentate monumentele arheologice antice și descoperirile mai importante de la Cernavodă.

Obiective istorice, personalități ale Cernavodei, fotografii și hărți Volumul cuprinde o bogată bibliografie (16 fonduri de documente consultate la Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fonduri ale Arhivelor Naționale Istorice Centrale București, publicații, site-uri web și filme documentare), precum și anexe cu: planuri, hărți și numeroase fotografii ale instituțiilor și construcțiilor mai importante din oraș, ale obiectivelor istorice și ale personalităților din orașul Cernavodă.

Volumul „O istorie a orașului Cernavodă” a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Cernavodă și va putea fi procurat, în curând, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cernavodă.