Luni, 20 Mai 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.roStudiu

Până unde duce dependența de mobil: Șapte din zece şoferi folosesc telefonul în timp ce conduc

Opinia psihologilor: fenomen scăpat de sub control

Articol publicat Miercuri, 13 Ianuarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: ctvnews.ca

Sursa foto: ctvnews.ca

Sursa foto: Plus Communication Președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, psihologul Dan Ivănescu: „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru”.

Sursa foto: Plus Communication  Președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, psihologul Dan Ivănescu: „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru”.
Sursa foto: ctvnews.ca

Sursa foto: ctvnews.ca

Telefonul mobil a devenit, în ultimii ani, partener de... viață pentru cei mai mulți dintre noi sau chiar o prelungire a propriului nostru corp. O spun studiile și psihologii, care înregistrează statistici alarmante: cu smartphone-ul ne trezim, cu el mâncăm, cu el stăm la... baie, cu el mergem pe stradă sau ieșim la cafea, ignorând, de multe ori, interlocutorul din viața reală. Mai mult, cu telefonul și conducem, fie vorbind la el, fie trimițând mesaje sau discutând pe Facebook.

Conform unui comunicat transmis de Plus Communication, nu mai puțin de 70% dintre șoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime. Statistica a fost făcută în urma unui studiu realizat de AT&T, în 2015.

De la obsesie și dependență, la starea de... sevraj Cifrele sunt, desigur, îngrijorătoare, iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai grave cauze de producere a accidentelor grave. Președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, psihologul Dan Ivănescu, a declarat că folosirea telefonului mobil a devenit o dependență sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei în orice condiții poate genera o oarecare stare de sevraj. „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important și ne simțim un pic agitați, avem o stare de discomfort, iar la unele persoane apar chiar și momente de panică foarte accentuate”, spune Dan Ivănescu.

Acesta recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, măcar o zi pe săptămână, să nu îl ia cu ele sau să îl țină în sertar, în cazul în care stau acasă. „Putem combate această obsesie sau dependență ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur și simplu încercăm să ținem țigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentația. Așa se întâmplă și în cazul dependenței de telefon. Dacă vom ține departe de noi mobilul, măcar o zi pe săptămână, în timp vom constata că această dependență a dispărut și că se poate trăi la fel de bine și fără utilizarea exagerată a telefonului”, declară specialistul Ivănescu.

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, România ocupă locul 2 în U.E., cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori.