Miercuri, 01 Februarie 2023
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

De la atmosfera cu iz interbelic la gloria comunistă

Povestea restaurantului „Pescăruș”, ridicat de nepotul lui Creangă

Articol publicat Joi, 07 Mai 2015

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Inedit magazin

Construit în Bucureștiul interbelic, în anul 1938, pe malul lacului Herăstrău, de Horia Creangă, nimeni altul decât nepotul marelui scriitor Ion Creangă - important arhitect din perioada interbelică, de numele căruia se leagă construcții precum Imobilul ARO (Cinema Patria de astăzi), de pe bulevardul Magheru, Teatrul Giulești, Halele Obor -, restaurantul „Pescăruș” rămâne, și astăzi, un punct de atracție, în spatele căruia se ascunde o adevărată poveste...

Frecventat de Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicu Ceaușescu „Pescărușul” bucureștean a fascinat dintotdeauna înalta societate a vremurilor, unele demult apuse. Punct de maxim interes pentru protipendadă, restaurantul are o zbuciumată existență de 77 de ani, din care numai doi ani s-a bucurat de libertate. Fondat în 1938, doi ani mai târziu, „Pescărușul” a fost achiziționat de stat și a devenit oficial restaurantul protipendadei comuniste. Dealtfel, printre clienții fideli se număra chiar secretarul general al Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta beneficia de un tratament preferențial, fiind construit pentru el un salon personal, cu toaletă separată. La rândul său, acesta venea la „Pescăruș” periodic, aproape zilnic, fiind prietenos cu ospătarii și darnic atunci când era vorba despre bacșișuri.

Comunismul a însemnat perioada de glorie a acestui restaurant purtând amprenta creativă a arhitectului Horia Creangă, primind oaspeți de seamă ai epocii și fiind preferat inclusiv pentru evenimente de familie precum botezurile sau nunțile.

Petreceri extravagante, băuturi și țigări fine „Pescărușul”... comunist fascina și datorită luxului și produselor inaccesibile majorității populației, precum Pepsi Cola, bere, țigări fine, care se găseau aici în plină epocă socialistă. Se spune că printre clienții fideli se număra și fiul cuplului dictatorial, Nicu Ceaușescu, cel care ar fi ținut aici petreceri extravagante.

Pescărușul”, astăzi La aproape opt decenii distanță de la momentul fondării sale, celebrul restaurant este considerat monument istoric, cu un pronunțat aer comunist, însă mereu fascinant atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiști și toți cei pe care pașii îi îndreaptă către Parcul Herăstrău, la o plimbare. Astăzi, „Pescărușul” este unul din marile restaurante cu specific românesc ale Capitalei. Acesta a fost preluat, la începutul lui 2015, de grupul City Grill, controlat de antreprenorul Dragoș Petrescu, potrivit fabrica-de-calatorii.ro. La restaurant continuă să se organizeze evenimente festive, actualul antreprenoriat dorind să păstreze în continuare numele acestui restaurant cu o puternică amprentă istorică și să-i ducă faima mai departe. În acest scop lucrează o echipă întreagă de arhitecți, gastronomi și oameni de publicitate, care vor să reconstituie atmosfera și meniurile de altădată. Astfel, cei care vor trece pragul restaurantului vor avea parte de o serie de surprize, cum ar fi meniul pe care l-a avut restaurantul în 1950 sau meniul de nuntă din anii '80. Merită încercat!