Luni, 28 Septembrie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

PROF. RAFILA SPUNE CĂ NE VOM VACCINA ANTI-COVID 19, CEL MAI PROBABIL, ÎN DOUĂ DOZE. VEDEȚI DE CÂND ȘI CINE VA AVEA PRIORITATE

Articol publicat Luni, 10 August 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: republica.ro/ Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Sursa foto: republica.ro/  Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS
Sursa foto: republica.ro/  Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Sursa foto: republica.ro/ Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Până la apariția pe piață a vaccinului anti Covid-19 este doar o chestiune de timp, specialiștii afirmând că se află acum în lucru, în lume, nu mai puțin de 100 de variante de vaccinuri, iar peste 20 au intrat în faze avansate de testare. Dacă Rusia a intrat puternic în cursa contra-cronometru, avansând ipoteza că, din luna octombrie 2020, va trece deja la vaccinarea în masă a populației, pe de altă parte, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, spune că un vaccin ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) rămâne, în continuare… sceptică.

În ceea ce privește România, iată că țara noastră s-a înscris deja pe lista statelor care ar trebui să primească vaccin anti Covid 19, iar precomanda făcută de autorităţile noastre este de 10 milioane de doze.

Potrivit prof. Alexandru Rafila, vaccinul anti Covid 19 va veni în tranşe și este foarte posibil să nu se administreze doar într-o singură doză. Profesorul Rafila spune că vaccinul va ajunge în ţară în tranşe, din cauza condiţiilor speciale de transport. Vaccinul nu va fi însă gata mai devreme de începutul anului viitor.  

Prof. Alexandru Rafila mai spune şi că prioritate la vaccinare vor avea copiii şi persoanele în vârstă, personalul medical, dar şi cei care au şi alte boli asociate. ”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potențial produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.