Joi, 02 Aprilie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8103 $ 4.3389
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Proteinele - aliatul sau inamicul sănătății ?

Articol publicat Marti, 13 Octombrie 2015

de Gabriela GEVELEGEAN (office@101stiri.ro)

în Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: pofta-buna.ro

Sursa foto: pofta-buna.ro
Sursa foto: pofta-buna.ro

Sursa foto: pofta-buna.ro

Proteina se descompune cel mai greu în organismul uman

Corpul uman nu trebuie să ducă lipsa de proteine în alimentaţie, dar nici să consume prea multe, deoarece sunt periculoase în aceeaşi măsură cu a avea puţine. Asimilarea proteinelor de către organism este cel mai dificil proces, deoarece sunt cele mai complicate alimente. Dacă alimentul cel mai uşor de descompus este fructul, în schimb, cel mai greu de descompus în elemente pe care corpul le poate folosi este proteina absorbită, prin hrană tradiţională, din carne. Pentru digestia proteinelor, corpul consumă cea mai mare cantitate de energie, dar se depozitează în corp ca reziduu toxic, crescând greutatea, deoarece nu există energie necesară pentru a o elimina, iar a doua zi un alt surplus de proteine... şi tot aşa greutatea corpului creşte, toxinele se înmulţesc şi situaţia se agravează din ce în ce mai mult.

Fructele și legumele conțin majoritatea aminoacizilor esențiali

Trebuie ştiut că proteina nu apare în corpul omului prin consumul de proteine, ci în aminoacizii din mâncare. În organismul nostru există aminoacizi diferiţi. Toţi sunt esenţiali, altfel nu ar mai exista, o mare parte din ei pot fi sintetizați de corpul nostru, iar restul trebuie luat direct din mâncarea consumată. Consumarea cu regularitate a fructelor şi vegetalelor, nucilor, seminţelor de floarea soarelui, de dovleac, de in, ș.a. vor fi suficiente (chiar dacă nu se consumă carne) să satisfacă organismul în proteine. Acei aminoacizi pe care corpul nostru nu-i poate sintetiza trebuie luați din alimente. Fructele şi vegetalele conţin majoritatea acestor aminoacizi, iar morcovii, bananele, varza, conopida, porumbul, castraveții, vinetele, mazărea, cartofii, dovleceii, roşiile, nucile, seminţele de floarea soarelui, anasonul, alunele şi fasolea conţin toţi aminoacizii.

Ce este bine de reținut

1. Cărnurile de orice fel nu fumizează energie. Energia se găseşte în carbohidraţi. Carnea nu conţine carbohidraţi.

2. Grăsimile pot fumiza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie şi mai puţin eficientă. Ele sunt descompuse în combustibil (energie) numai când rezervele de carbohidraţi sunt total epuizate. Grăsimile din corp nu vin numai de la consumul lor direct. Când se consumă în exces carbohidraţi, aceştia sunt transformaţi în corp în grăsime şi depuşi. Depozitele de grăsime pot fi privite ca o bancă de carbohidraţi, de unde fac restituiri sau depuneri, atunci când este necesar.

3. Sănătatea corpului nostru depinde foarte mult şi de fibrele celulozice pe care le consumăm (fructe, legume, zarzavaturi). Printre multele beneficii aduse, ele previn constipaţia și hemoroizii. Carnea nu conţine fibre celulozice, de aceea, trebuie să fie însoţită de salate de crudități de sezon, fără alte garnituri de amidonoase sau pâine. Pentru digestia unei cantităţi mai mari de carne este necesară o cantitate enormă de energie, ceea ce face mai dificilă sarcina scăderii în greutate, epuizând, totodată, organismul.

Sursa: „Bucătăria fără foc” - Elena Niță Ibrian