Luni, 29 Noiembrie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

REGAL ENESCIAN PE SCENA DE LA MALUL MĂRII

Articol publicat Miercuri, 08 Septembrie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU

DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU

DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU

DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU
DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU

DUO-UL ARTISTIC DE MARE FORȚĂ INTERPRETATIVĂ, GHIORGHIȚĂ TĂNASE - ANDREEA BRATU

Scena de la malul mării a găzduit, marți seară, un moment special în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, Ediţia a 25-a aniversară, aflat în plină desfășurare, în această perioadă. Este vorba despre un Recital cameral susținut de muzicienii Ghiorghiţă Tănase, prim-instrumentist al TNOB ''Oleg Danovski’’ din Constanţa și Andreea Bratu, pianistă - concertistă (vezi aici interviu exclusiv).

Câteva zeci de constănțeni - în general, un public avizat - au asistat cu încântare la spectacolul care a adus în sala Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret ''Jean Constantin'' un duo artistic de valoare, ce a vrăjit audiența de la claviatura unui pian Boston – Steinway și cu arcușul unui violoncel Stradivarius - Montagnana, un instrument datând din anul 1723 și recent repus în circulație muzical-artistică.

În interpretarea impecabilă a celor doi artiști, Andreea Bratu și Ghiorghiță Tănase, la pian și, respectiv, violoncel, secvențele muzicale au fost aplaudate de public la scenă deschisă, în repetate rânduri. În ambianța enesciană creată de acest eveniment de înaltă ținută, constănțenii care apreciază muzica nu au pierdut ocazia de a se (re)întâlni cu arta miraculoasă a maestrului George Enescu, violonist, compozitor, pianist și profesor, considerat cel mai important muzician român.

SERATĂ MUZICALĂ SUB SEMNUL CALITĂȚII ACTULUI INTERPRETATIV

Dealtfel, din repertoriul cameral instrumental au făcut parte două sonate de muzică de cameră pentru violoncel și pian aparținând creației marelui compozitor român, cât și, pe de altă parte, unuia dintre idolii din tinerețe ai acestuia, Johannes Brahms. Mai exact, programul a inclus: Sonata nr. 1 în mi minor op. 38 pentru violoncel și pian (1862 - 65) de JOHANNES BRAHMS (1833-1897)  și Sonata nr. 2 în do major op. 26 pentru violoncel și pian (1935) de GEORGE ENESCU (1881 - 1955) (vezi aici programul).

Stilul componistic enescian cu influențe romantice, neo-baroce sau din folclorul românesc continuă să fascineze lumea muzicală, pe muzicienii care se încumetă să îi abordeze lucrările marelui compozitor, cât și publicul meloman. Grație celor doi apreciați artiști, Ghiorghiță Tănase și Andreea Bratu, constănțenii au putut face cunoștință cu un compozitor Enescu în plină forță creatoare, bine definit, prin a sa sonată op. 26, a doua, pentru violoncel și pian, scrisă în 1935, după ce, în prima parte a recitalului, s-au întâlnit cu un… Brahms post-romantic, viguros și expresiv. S-a văzut că artiștii au abordat un program cu partituri extrem de solicitante, din punct de vedere al dificultății tehnic-interpretative, însă duo-ul cameral, care este unul binecunoscut scenei de la malul mării, a fost la înălțime și de această dată, întreaga seară stând sub semnul calității actului interpretativ și al conexiunii empatice cu publicul, plăcut impresionat de forța expresivă a celor doi muzicieni.

Prezentarea evenimentului i-a aparținut lui Dan Cojocaru, actor și coordonator al Centrului “Jean Constantin”.

De remarcat a fost și ținuta de scenă a pianistei Andreea Bratu, o superbă creație semnată de Casa de Modă Licor din Constanţa.  

Printre partenerii media ai evenimentului s-a numărat și publicația www.101stiri.ro.