Duminica, 03 Iulie 2022
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

REGAL FOLCLORIC CU ANSAMBLUL “BRÂULEȚUL” ȘI INVITAȚI DE MARCĂ, LA CENTRUL “JEAN CONSTANTIN”

CONCERT EXTRAORDINAR DE CRĂCIUN

Articol publicat Marti, 14 Decembrie 2021

de 101stiri.ro (admin@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Cu o tradiție de peste 60 de ani, Ansamblul Folcloric “Brâulețul” revine în prim - planul vieții culturale dobrogene sub patronajul Consiliului Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”, în cadrul proiectului cultural - artistic Concert Extraordinar de Crăciun Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâulețul”, organizat sâmbătă, 18 decembrie 2021, începând cu ora 18:00, la sala de spectacole a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”.

Publicul constănțean este invitat la un regal folcloric, ocazie prin care artiști consacrați de muzică populară vor însoți Ansamblul Folcloric Profesionist “Brâulețul”, într-o călătorie muzical - coregrafică prin cele mai mari zone etnofolclorice ale țării.

Programul artistic se va concentra pe evoluția orchestrei și a grupului de dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist “Brâulețul”, dar și pe recitalurile artiștilor: Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț și Doinița Dolănescu, Ionuț Fulea, Elena Plătică și Ansamblul Artistic Profesionist “Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași.

“BRÂULEȚUL”, O TRADIȚIE DE PESTE 60 DE ANI

Orchestra populară „Brâulețul” s-a înființat în anul 1955, pe lângă Sfatul Popular Regional Constanța și a avut, inițial, în componență un număr mic de instrumentiști și doi soliști vocali. În decurs de zece ani, ansamblul a trecut prin câteva transformări importante, devenind un nume important pe scena spectacolelor regionale și din întreaga țară și ajungând să evolueze sub bagheta dirijorului Dan Moisescu. După 1989, Ansamblul „Brâulețul” a cunoscut o perioadă mai puțin înfloritoare, ca urmare a desființării prin decretul Consiliului de Stat a tuturor ansamblurilor profesioniste.

Deși a absentat o perioadă, identitatea Ansamblului Folcloric „Brâulețul” a fost conservată datorită fundaţiei “Demnitatea Pontică”, ce a primit, în anul 2010, înregistrarea acestei mărci de la OSIM. Cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, Brandul „Brâulețul” a revenit acasă, la Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“.