Miercuri, 03 Iunie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Românii din Italia, încurajați să lupte împotriva sclavagismului modern!

Articol publicat Marti, 01 Septembrie 2015

de Mihaela SĂNDULOIU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Inedit magazin

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) lansează campania „Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii la negru și a sclavagismului modern, fenomen care  crescut îngrijorător  în țările Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Plus Communication, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbații, iar majoritatea româncelor lucrează ca badante (îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, statisticile autorităților italiene arată că peste 62% dintre badante muncesc la negru, 24 de ore din 24, în condiții, de multe ori, dezonorante.

Campania „Vreau să lucrez legal în Europa” C.A.P.I.M.E.D. îi atenționează pe românii care vor să lucreze în Italia că munca fără acte nu oferă protecție socială din partea Statului, iar acceptarea unui loc de muncă la negru poate avea consecințe foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul și exploatarea până la epuizare. Românii care aleg să muncească în Italia sunt sfătuiţi de confederaţie să se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autoritățile italiene au primit foarte multe plângeri referitoare la exploatare prin muncă, sechestrare şi înșelăciune.În cadrul proiectului, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o listă a firmelor de intermediere care prezintă un grad mare de risc și un ghid de bune practici pe care trebuie să-l urmeze românii care vor să lucreze în Italia și care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.

Românii au început să conştientizeze consecinţele muncii la negru „Am lansat această campanie în contextul în care există o comunitate foarte mare de români care lucrează în Italia, în fapt, cea mai mare din Europa, și au nevoie să fie reprezentați foarte bine în raport cu autoritățile italiene și cu angajatorii. Ce este îmbucurător, românii au început să-și cunoască drepturile dobândite ca urmare a aderării României la Comunitatea Europeană, mulți au început să nu mai accepte să lucreze fără acte și vor să fie respectați așa cum merită. Confederația va iniția, în viitorul apropiat, și alte proiecte prin care va continua lupta și împotriva altor fenomene grave la care sunt supuși românii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care românii stabiliți în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, își pot deschide o afaceri și pot concura de la egal la egal cu cetățenii din acele țări”, a declarat președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, Carmen Luminiţa Andrei, stabilită  de 25 de ani în Italia.