Joi, 22 Octombrie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

SEPTEMBRIE CULTURAL: “DOI SPRE ZECE” ARTIȘTI PLASTICI CONSTĂNȚENI EXPUN LA BUCUREȘTI

Articol publicat Miercuri, 26 August 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Culturale

Sursa foto: facebook/ GHEORGHE CARUȚIU, CURATORUL PROIECTULUI EXPOZIȚIONAL

Sursa foto: facebook/ GHEORGHE CARUȚIU, CURATORUL PROIECTULUI EXPOZIȚIONAL

 Doi artiști plastici consacrați de la malul mării, Gheorghe Caruțiu și Daniela Țurcanu, cadre didactice ale  Universității  „Ovidius” din Constanța (UOC), alături de un grup de zece absolvenți ai Facultății de Arte a UOC,  aflați  acum în pragul afirmării și deja integrați profesional în Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța UNU, pregătesc un eveniment expozițional inedit, pentru luna septembrie. Este vorba despre expoziția de pictură Doi spre zece”, al cărei vernisaj este programat pe data de 2 septembrie 2020, de la ora 17.00, la Galeria “Căminul Artei” (etaj) din București. Lucrările cuprinse în expoziția realizată cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România vor putea fi admirate de publicul pasionat de artă în intervalul 02 – 15 septembrie 2020.

Titulatura expoziției de picturăDoi spre zece”/ “Doisprezece” are conotații biblice (număr simbolic: 12 apostoli, 12 luni, 12 ore ale zilei / nopții), aceasta reunind creațiile a doi artiști constănțeni, Gheorghe Caruțiu și Daniela Țurcanu, alături de cele semnate de zece absolvenți ai Facultății de Arte a UOC, care sunt fie stagiari, fie membri titulari în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța UNU: Gabriela Pîrvuleț-Aramă, Dorin Barbu, Mihaela Dobrin, Roxana Dumitru, Aneta Fătu, Lacme Ifrim, Alexandra Maciac, Ioana Maier, Mihaela Curea-Roca și Cristina Tudorache.

Criticul de artă Eduard Andrei afirmă: „Este o expoziție care incită spectatorul la meditație, la un dialog fără cuvinte și, în cele din urmă, la redimensionarea propriului univers, îmbogățit astfel prin bucuria genuină a privirii”.   

„Dialogul celor douăsprezece spirite ce râvnesc la dobândirea științei picturii, constituie o armonică rezonanţă dintre maeștrii și discipoli. Toate fațetele  separate ale aceleiași personalități artistice tind să fie unite prin har într-una, și aceasta reprezintă perfecțiunea. Spiritul unic se împarte în douăsprezece virtuți pentru artistul creator, ca pentru om în general”, menționează Daniela Țurcanu, pictor.

La rândul său, Gheorghe Caruțiu, curatorul proiectului expozițional, explică: “Proiectul expoziţional, în demersul lui, constituie o cale unitară prin care pictorii își dezvăluie drumul visat către desăvârșirea artistică personală, dar și prin care îşi demonstrează forţa de coagulare a unei singure idei estetice într-un grup, în interiorul căruia gravitează cu toții pe o scară melodică, armonică la unison și care după principiul “unitate în diversitate”, cred în șansa de reușită reală în domeniul artelor vizuale prin acceptarea, dezvoltarea și împlinirea multiplelor posibilități, împreună”.

Așadar, iubitorii de artă care doresc să se delecteze cu frumoasele lucrări purtând semnătura unor artiști plastici talentați sunt invitați cu drag, în perioada 02 -15 septembrie 2020, la Galeria “Caminul Artei”, et.1, str. Biserica Enei, nr.16, Bucureşti, de luni până vineri, între orele 10:00-18:00.