Joi, 18 Aprilie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfântul Haralambie, prăznuit pe 10 februarie

Articol publicat Miercuri, 10 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: dositeea.blogspot.com

Sursa foto: dositeea.blogspot.com
Sursa foto: dositeea.blogspot.com

Sursa foto: dositeea.blogspot.com

Astăzi, 10 februarie, îl sărbătorim pe Sfântul Haralambie, cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete. Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul său în diferite situații grele, cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar și foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

În iconografia ortodoxă greacă, Sfântul Haralambie este reprezentat ca un preot, iar în cea rusă - sub chip de ierarh. 

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mica (Turcia de astăzi), în vremea împăratului Septimius Sever (193-211). La vârsta de 113 ani, Haralambie a fost supus la diverse chinuri, pentru a se lepăda de credința în Hristos. În timpul torturilor, s-a petrecut o minune: mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a spus rugăciunea. A fost momentul în care toți cei care îl torturau s-au convertit la creștinism.

Minunile lui Haralambie Potrivit crestinortodox.ro, la cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a fost adus în Antiohia și supus din nou la chinuri inimaginabile. Rănile sale, însă, au fost vindecate iarăși în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

Dealtfel, la cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău și a înviat un tânăr, astfel încât Galina, fiica împăratului, s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat. 

Tot astăzi, mai sunt pomeniți: Părintele Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfintele Mucenițe Enata și Valentina și  mucenicul Pavel, Părintele Zenon și Icoana preasfintei de Dumnezeu Născatoare din Areovind.