Joi, 18 Iulie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

Articol publicat Vineri, 19 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: vietile-sfintilor.ro

Sursa foto: vietile-sfintilor.ro
Sursa foto: vietile-sfintilor.ro

Sursa foto: vietile-sfintilor.ro

Calendarul ortodox îi menționează anual, pe data de 19 februarie, pe Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia, care au trăit în vremea împăratului Nero.

Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. În ceea ce-l privește pe Sfântul Filimon, acesta a fost convertit la creștinism de Sfântul Apostol Pavel și în casa lui se adunau creștinii, pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soția lui Filimon, rânduia biserica din casa ei. 

Potrivit crestinortodox.ro, când păgânii din Colose au serbat-o pe zeița Artemida, Arhip, Filimon și Apfia au fost prinși în biserică de păgâni și au fost duși înaintea ighemonului Artocles. Arhip a refuzat să jertfească idolilor, fapt pentru care a fost îngropat până la brâu și ucis cu pietre. Sfinții Filimon și Apfia au fost supuși la multe chinuri, fapt pentru care s-au săvârșit mucenicește.

Tot pe 19 februarie o cinstim și pe Sfânta Muceniță Filoteia, din Atena. Astăzi mai sunt pomeniți și: Sfinții Mucenici Maxim, Teodot, Isihie și Asclepiodota, Sfântul Cuvios Conon, Sfântul Cuvios Ravula și Sfinții Cuvioși Mărturisitori Evghenie și Macarie.