Joi, 18 Iulie 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Sfinții Mucenici Pamfil și Valentin

Articol publicat Marti, 16 Februarie 2016

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro

Pe data de 16 februarie, în calendarul creștin-ortodox este marcată Pătimirea celor 12 Sfinți Mucenici, printre care: Pamfil Preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie. Aceștia au trăit în Cezareea Palestinei și au trecut la cele veșnice în anul 308, în vremea persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian.

Potrivit crestinortodox.ro, Pamfil era preot al cetății, ocupându-se cu îndreptarea textului Noului Testament, curățindu-l de greșelile diverșilor copiști.

Cel de-a doilea a fost bătrânul diacon Valentin, o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoștea pe de rost.

Cel de-al treilea, Pavel, în timpul unei persecuții anterioare, fusese aruncat în foc pentru credința lui în Hristos.

În timpul guvernatorului Urban, aceștia au fost supuși la diferite chinuri și întemnițați vreme de doi ani. Alături de ei au fost închiși cinci frați născuți în Egipt, care reveneau în țara lor după ce fuseseră siliți să muncească în minele din Cilicia. La porțile Cezareei, cei cinci s-au declarat creștini, fiind aduși în fața judecății.

Crestinortodox.ro mai consemnează că cei opt mărturisitori au fost scoși din temniță și decapitați, iar după ei a fost ucis și tânărul Porfirie, care a încercat să îngroape trupurile mucenicilor. Pe Porfirie prigonitorii l-au îngropat de viu, ca și pe Seleuc, care mai înainte fusese ofițer și care se apropiase să sarute picioarele mucenicilor.

De asemenea, tot acum au dobândit moarte mucenicească Teodul și Iulian, care, în timpul înmormântării mucenicilor, au sărutat sfintele lor moaște.