Miercuri, 03 Iunie 2020
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ CONSTANŢA A FOST „SANCŢIONAT” ÎN URMA NEREGULILOR CONSTATATE DE MINISTRUL SORINA PINTEA CU... „ORDINUL MERITUL SANITAR”!

Articol publicat Marti, 16 Aprilie 2019

de GRAȚIELA TULCEANU (office@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate

„Dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală. De remarcat că în toate trei secțiile lipsesc de la intrare materialele de protecție, dar secția Neurologie nu este în regulă. Nu mă refer la reabilitare. Pot să înțeleg că există spații nerenovate, dar nu pot să înțeleg mizeria și faptul că nu respectăm niște indicatori. La intrarea în secție nu există dezinfectant. În toate sălile de tratament erau niște prosoape, în loc de prosoape de hârtie, care după ce că erau prosoape de material erau și murdare”, acestea au fost concluziile ministrului Sorina Pintea, imediat după controlul făcut în miez de noapte la Spitalul Județean de Urgență Constanța (SJUC), în urmă cu o săptămână. Toată presa a vuit atunci, iar constănţenii au crezut că vizita ministrului se va lăsa cu „tăieri de capete” la nivelul echipei manageriale a SJUC.

Se pare că sancţiunile anunţate au fost doar praf aruncat în ochii celor creduli, pentru că, la doar o săptămână, SCJU Constanţa este decorat de Preşedinţie pentru meritele sale. Stau şi mă întreb, cum poţi să decorezi o unitate medicală, unde 90% din pacienţii care îi calcă pragul sunt oripilaţi de mizeria ce domneşte în saloane, de gândacii care se plimbă pe pereţi şi unde oamenilor le e frică să se opereze din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. În plus, constănţenii sunt nemulţumiţi de unele cadre medicale şi deseori se plâng pe reţelele de socializare de comportamentul lor arogant şi neprofesionist. Probabil că preşedintele Klaus Iohannis nu este la curent cu problemele pe care constănţenii le resimt zi de zi la SJUC, dar am aflat că, „Ordinul Meritul Sanitar” este acordat la propunerea ministrului de resort. Conform Legii nr. 539/2003, art.6, „Ordinul Meritul Sanitar și Medalia Meritul Sanitar se conferă de Președintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale formulate, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare, de către ministrul de resort, pentru persoanele din domeniul său de activitate. Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Sanitar și Medaliei Meritul Sanitar sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.”

Dacă după controlul inopinat al ministrului Sorina Pintea, administratorii paginii de facebook ai SCJU au tăcut mâlc, acum aceştia au dorit să afle toată lumea cât de apreciat este spitalul constănţean. „Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Ceremonia de decorare a avut loc în această după amiază la Palatul Cotroceni. Delegația care a reprezentat cea mai mare unitate spitalicească din Dobrogea a fost formată din: Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Constanța, Ș.L. Dr. Bogdan Obadă, director medical, As. Lic. Cornelia Banu, director de îngrijiri, Ec.Natalia Munteanu, director economic și Prof. Univ. Dr. Vasile Sârbu, fondator al Facultății de Medicină și al școlii chirurgicale constănțene dezvoltate în cadrul acestui spital.

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa împlinește luna aceasta 50 de ani de existență” , au precizat reprezentanţii SJUC. Deci, cum a putut ministrul Sănătăţii să-i propună preşedintelui Iohannis, decernarea unei asemenea distincţii unităţii constănţene, după ce în urmă cu doar o săptămână, a fost indignat să constate multiplele deficienţe din SJUC? Reamintim că, în cadrul controlului de atunci, Sorina Pintea a identificat încălcări ale protocolului privind dezinfectarea: „Eu nu cred că e o scuză să ai mulţi pacienţi şi să nu faci curat, aşa cum ar trebui într-un spital. (…) Am urcat în Secţia de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos cu 3-4 pastile în apă. Deşi trebuie să cunoască procedurile. (…) Medicul de gardă spunea că nu au infecţii. Mi-e greu să cred. „Cred că nu le raportaţi, nu că nu aveţi”, a mai spus Pintea.

Să sperăm, totuşi, că odată cu primirea distincţiei onorifice, echipa managerială a SJUC va încerca să ridice la gradul de „cavaler” şi serviciile oferite în instituţia spitalicească constănţeană. Este necesar acest lucru, pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să plece la Bucureşti, atunci când luptă pentru viaţa lor.