Duminica, 25 Iulie 2021
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

„Tsunami”... de polen, pe Terra

Articol publicat Vineri, 08 Mai 2015

în Hot news

Sursa foto: mierealbine.net

Sursa foto: mierealbine.net
Sursa foto: mierealbine.net

Sursa foto: mierealbine.net

Schimbările climatice și urbanizarea sunt potențial responsabile de producția masivă de polen de pe Terra, ajungându-se la un adevărat „tsunami de polen" uriaș pentru cei care suferă de alergii, potrivit alergologilor americani. Într-un articol apărut în dailytimesgazette.com, se menționează despre această situație bizară și inconfortabilă, vorbindu-se despre stejari și mesteceni, care sunt mari „fabricanți" de polen, iar „producția" lor vine în același timp cu cea de sezon, dată de plop, arin și frasin. Curând după aceea, se va răspândi în aer și polenul produs de iarbă.

„Este o triplă lovitură", consideră directorul medical al Allergy & Asthma Care din New York, dr. Clifford Bassett. Acesta mai spune: „La începutul și la mijlocul primăverii, polenul copacilor și al ierburilor lovește, creând nefericire și suferință".

Zăpezile din timpul iernii și ploile alimentează rădăcinile copacilor și declanșează un „răspuns robust", potrivit lui Bassett. În acest moment al anului, un potop de polen este iritant pentru sinusurile sensibile și lasă reziduuri pe terase și pervazuri. În plus, ceea ce este cel mai grav, poluarea aerului din marile orașe îi face pe locuitorii acestora chiar mai sensibili la alergii.

Potrivit unui studiu publicat în revista International Forum of Allergy and Rhinology, această alterare crescândă a calității aerului împreună cu schimbările climatice (temperaturi mai ridicate, umiditate sporită și prelungirea sezonului de creștere în agricultură) poate oferi o explicație pentru creșterea numărului de persoane care suferă de alergii la polen în aceste zile, iar în anii care vor veni va spori numărul de suferinzi.

Sursa text: agerpres.ro