Luni, 20 Mai 2019
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.7607 $ 4.2357
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.roUn alt mit demontat: pastila contraceptivă nu cauzează malformații congenitale la nou-născuți

Articol publicat Vineri, 08 Ianuarie 2016

în Hot news, Nutriţie & Sănătate

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Sursa foto: sanatate.bzi.ro
Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Un nou studiu le va liniști, cu siguranță, pe femeile care au devenit gravide în timpul tratamentului cu contraceptive orale sau la numai câteva luni după ce l-au întrerupt. Cercetătorii danezi și americani au demonstrat, în cadrul unui studiu publicat joi, 7 ianuarie, în revista medicală „British Medical Journal” (BMJ), că luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu crește riscul de malformații congenitale majore la nou-născuți, așa cum se credea până acum. 

Studiu pe aproape 900.000 de nou-născuți din Danemarca Oamenii de știință au studiat cazurile a aproape 900.000 de nou-născuți din Danemarca, între anii 1997 - 2011. Conform studiului, circa 2,5% dintre copii au avut malformații congenitale, cum ar fi malformații ale sistemului nervos (spina bifida), ale inimii, ale aparatului respirator, ale aparatului urinar, la cap sau la membre. Malformații legate de cauze cunoscute, cum ar fi expunerea prenatală la alcool sau aberațiile cromozomiale (aflate în special la originea trisomiei 21, caracterizată prin handicap mintal și un aspect fizic caracteristic) nu au fost incluse în studiu.

Cercetătorii au descoperit că acei copii născuți din mame care au continuat să ia pilula contraceptivă după începutul sarcinii nu au avut un risc mai mare de malformații congenitale decât cei născuți din mame care nu au luat pilula sau au întrerupt administrarea acesteia înainte de a deveni gravide.

Cele mai multe mame studiate (68%) opriseră contraceptivele orale cu trei luni înainte de concepție, iar 21% dintre ele nu au luat niciodată pilule.

Doar 8% dintre mame au oprit administrarea de contraceptive orale cu mai puțin de trei luni înainte de sarcină și numai 1% au continuat să o ia și atunci când erau deja însărcinate.

Însă în cele din urmă, rata de malformații congenitale la copiii născuți de aceste mame a fost în linii mari aceeași, de aproximativ 2,5% după ajustarea factorilor de risc, cum sunt vârsta mamei, nivelul de educație sau de venit, fumatul în timpul sarcinii.

Cercetătorului Brittany Charlton de la Harvard T.H. Chan School of Public Health spune că rezultatele sunt cu atât mai liniștitoare cu cât concluziile lor se bazează pe prescripții medicale și nu pe declarații ale femeilor, care ar fi putut fi de mai mică încredere.

În anii '70 și '80, mai multe studii pe grupuri mai mici de femei au descoperit o asociere între contraceptivele orale (oestroprogestative sau progestative) și malformațiile cardiace și ale membrelor nou-născuților. Însă această asociere nu a fost constatată și de studii efectuate mai recent.

Care sunt factorii de risc pentru malformațiile congenitale? Ereditatea, pesticidele, alcoolul, tutunul, radiațiile ionizante, obezitatea, aberațiile cromozomiale și agenții infecțioși sunt considerați la ora actuală principalii factori de risc pentru malformațiile congenitale.

Administrarea anumitor medicamente este, de asemenea, în cazuri izolate responsabilă pentru aceste malformații, talidomida (un imunomodelator al cărui nume comercial este „Immunoprin”) având faima cea mai tristă dintre ele. Prescris femeilor gravide împotriva senzației de greață în anii '50 și la începutul anilor '60, medicamentul a făcut între 10.000 și 20.000 de victime, majoritatea născuți cu membre lipsă, scrie agenția France Presse.