Miercuri, 01 Februarie 2023
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.8297 $ 4.4639
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Zestrea - o colecție la granița dintre modă și artă

Articol publicat Miercuri, 30 Septembrie 2015

de Gabriela GEVELEGEAN (office@101stiri.ro)

în Hot news, Beauty & Style

Întoarcere la tradiție Noile tendințe ale modei ne dezvăluie o lume a clasicului, a eleganței, însă în același timp, și o întoarcere către tradiție, către identitatea națională și culturală. Creatoarea de modă Liliana Țuroiu a venit în întâmpinarea femeii preocupate de cultură, tradiţie şi modă prin colecția „Zestrea”.

Piesele din colecție, adevărate bijuterii textile Colecția se vrea a fi la graniţa dintre modă şi artă, inspirată din costumul tradiţional românesc. Piesele au o linie elegantă, confortabilă şi sunt realizate din dantelă aplicată pe mătase, voal şi catifea, iar broderiile sunt realizate manual sau industrial de tehnologii moderne. Acestea sunt adevărate bijuterii textile, ce propun o alternativă de inspiraţie românească la varietatea de stiluri abordate de designeri în prezent.

„Zestrea” este, în același timp, o colecție purtabilă. De la fotă, ie, brâu, ilic la elemente ornamentale, toate sunt prelucrate cu atenţie şi utilizate în creaţii vestimentare moderne, ce trec dincolo de tendinţe.

Ținutele vestimentare, admirate la Bran și Constanța După patru expoziţii - amplu mediatizate de presa românească şi internaţională - ce au avut loc la Roma, Milano, Viena şi Stuttgart, colecţia „Zestrea” a fost  expusă și în România, la Castelul Bran și Constanța (Târgul Tinimtex).  A fost editat și un catalog purtând aceeași denumire, unde poate fi admirată colecția și în care, două piese originale, aparţinând Reginei Maria a României, sunt prezentate alături de piesele vestimentare.

Liliana Țuroiu: „Colecția perpetuează moștenirea națională din portul tradițional feminin într-un mod contemporan” „Colecția Zestrea vine într-un moment de răscruce, în care omul are tot mai multe nevoi: confort, comunicare, estetică, dar cea mai importantă dintre ele este identitatea personală și națională. Așa cum sugerează și numele, colecția perpetuează moștenirea națională din portul tradițional feminin într-un mod contemporan, care răspunde cerințelor de stil de viață din prezent”, definește Liliana Țuroiu proiectul său.

Liliana Țuroiu este designer vestimentar, lector universitar doctor în cadrul Universității naționale de arte București, artist plastic, membru al Uniunii artiștilor plastici profesioniști din România și președinte și membru fondator al Fundației Altum Studio Design.m