Sambata, 15 Iunie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

15 AUGUST - ADORMIREA MAICII DOMNULUI. SE SPUNE SAU NU "LA MULȚI ANI"?

Articol publicat Sambata, 15 August 2020

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Calendar religios

Pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. În această zi comemorăm moartea şi îngroparea Maicii Domnului şi mutarea ei la cer. 

Tot mai des, în ultimii ani, s-a propagat pe rețelele de socializare faptul că este greșit să se facă urări de “La mulţi ani” în ziua de Sfânta Maria Mare, pe 15 august, întrucât prăznuim Adormirea Maicii Domnului.

Așa cum se menționează și într-un mesaj postat pe site-ul crestinortodox.ro, Biserica Ortodoxă Română nu consideră greșită urarea de ”La mulți ani!” rostită de Sfânta Maria, deoarece ”Nu este zi de intristare, ci de bucurie!”. Biserica, de fapt, chiar indică să se sărbătorească această zi pentru că, deşi prăznuim Adormirea Maicii Domnului, este vorba de trecerea Fecioarei Maria la o altă viaţă, la viaţa veşnică. Aşadar, creştinii la acest lucru trebuie să se gândească. Chiar dacă este vorba de Adormirea Maicii Domnului, de moarte, ceea ce simbolizează cu adevărat Sfânta Maria Mare este trecerea Fecioarei Maria la viaţa veşnică, iar faptul că Fecioara Maria este alături de Fiul ei, Domnul Iisus Hristos, este o mare bucurie. Drept urmare, da, puteți face liniștiți urări celor dragi care poartă numele Sfintei Maria, pentru că nu este deloc o greșeală. 

Adormirea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai importante sărbători creştin-ortodoxe. Pentru acest moment, credincioşii s-au pregătit timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune. În România, aproximativ 2,2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 15 august. 

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare. În România, dar și în Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare religioasă extrem de importantă.