Sambata, 15 Iunie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

25 MARTIE - BUNA VESTIRE, MARE SĂRBĂTOARE CREȘTINĂ A PRIMĂVERII ȘI BUCURIEI

Articol publicat Miercuri, 24 Martie 2021

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Calendar religios

În fiecare an, pe data de 25 martie, creștinii ortodocși celebrează Buna Vestire, în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

TRADIȚII Conform tradiției, în această zi de mare sărbătoare creștină a primăverii și bucuriei, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat, ba mai mult, se spune că, cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. 

De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc.

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiție spune că persoana care gustă pește se va simți întregul an precum peștele în apă. Tradiţia creştină mai spune că, de Buna Vestire, se mănâncă peşte deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat.

De Buna Vestire se spune că este bine ca în pragul casei să punem pâine şi sare, pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot anul.