Sambata, 15 Iunie 2024
Constanţa, 4-12° C Cer în general noros | alte locaţii
Curs valutar
€ 4.9640 $ 4.6302
Căutam colaboratori

Căutam colaboratori!

Și tu poți fi reporter pe 101știri.ro. Trimite-ne ce ai auzit sau văzut interesant, foto, text sau video ori scrie un articol, două, zece și poți să fii reporter pentru o zi. Sau de ce nu... chiar mai mult! Aviz studenților la Jurnalism și tuturor celor care au ceva de spus. Contactați-ne pe office@101stiri.ro

Parteneriat între Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și Școala Gimnazială nr. 18 ,,Jean Bart’’

Concursul pentru elevi ,,Tradiții dobrogene’’, Secțiunea Ouă încondeiate și obiecte meșteșugărești, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’

Articol publicat Joi, 04 Aprilie 2024

de Grațiela GHEORGHE CARAGICU (gratiela.caragicu@101stiri.ro)

în Hot news, Actualitate, Culturale

Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 18 ,,Jean Bart’’ din Constanța, organizează, vineri, 05 aprilie 2024, în intervalul orar 09.00 – 12.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’ – spațiul expozițional, concursul județean Tradiții dobrogene, a II-a ediție, având ca obiectiv principal promovarea valorilor tradiționale din zona Dobrogei în rândul elevilor.

În cadrul acestui concurs, la secțiunea dedicată realizării de ouă încondeiate și produse meșteșugărești, elevii de la Școala Gimnazială nr. 18 ,,Jean Bart’’, coordonați de doamna profesoară de Religie Creştin-Ortodoxă, Mariana Momciu, vor prezenta produsele muncii, priceperii și imaginaței lor bogate: vor încondeia ouă și vor lucra diverse obiecte meșteșugărești, din mărgele și ață. Micii artiști, care sunt elevi ai claselor IV – VII, vor face o demonstrație a îndemânării și talentului lor, înfrumusețând coaja ouălor cu motive specifice – forme geometrice sau florale, cât și motive religioase, iar creațiile lor vor fi reunite într-o frumoasă expoziție dedicată sfintelor sărbători pascale.

Concursul județean Tradiții dobrogene a fost inițiat în anul 2022, de prof.  Mariana Momciu, iar parteneriatul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ cu Școala Gimnazială nr. 18 ,,Jean Bart’’, în vederea realizării concursului județean Tradiții dobrogene, se înscrie în seria activităților de promovare a culturii tradiționale, desfășurate periodic de instituția de cultură constănțeană.

,,Încondeierea sau impistritul ouălor reprezintă un obicei precreştin calchiat pe sărbătoarea pascală, element de cultură spirituală specific românească. Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde, legate de Învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creştinii s-au străduit să-l încondeieze, desenând, cu ceară, motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe’’, menționează prof. coordonator Mariana Momciu. 

Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 18 ,,Jean Bart’’ au învăţat să încondeieze ouă de la prof. de Religie Creştin-Ortodoxă, Mariana Momciu și au participat, ani la rând, la workshop-uri desfășurate la: Facultatea de Litere, Școala Gimnazială nr. 12, Şcoala Gimnazială Spectrum Constanța, precum și la emisiuni de televiziune, în ultimii 16 ani obţinând nenumărate premii la orice concurs specific la care s-au înscris cu creațiile lor.